Goveda ljeti trebaju i do 150 litara vode dnevno!

Ilustracija
(FOTO: RadioNG)

14.07.2016. | RadioNG
Pregleda: 5416

Jedna od osnovnih pretpostavkiintenzivne stočarske proizvodnje u govedarstvu ali i ostalim stočarskim granamaje kontinuirano osiguranje farme ili štale s dovoljnom količinom pitke vode. Specijaliziranisustav za napajanje ili improvizirana mjesta za napajanje životinja morajuosigurati konzumiranje vode po volji i prema trenutnim potrebama organizma.

Upravo je to ono što svaki farmer mora prepoznati kod ponašanja goveda uproizvodnji mlijeka ili tovu, i pored dnevno normiranih količina vode reagiratina vrijeme tako što će smanjiti ili povećati dostupnu količinu vode po potrebi.

Takozvana dnevna neuravnomjernost potrošnje vode uvelike ovisi o trenutkuproizvodnje, zdravstvenom stanju, dobi životinje, vrsti hrane i promjenimikroklimatskih uvjeta u štali što je trenutno aktualno zbog ljeta i povećanjatemperature zraka. Za ljeto su karakteristične temperature zraka i preko 30 ºCšto bi za svako govedo moglo predstavljati ogroman toplotni stres.


Za fiziološke potrebe organizma u "normalnim” mikroklimatskim uvjetimagoveda konzumiraju cca. 50-70 l vode dnevno. Ako je visok stupanj proizvodnje,kao što su krave u laktaciji, količina vode za konzumiranje se kreće od 70-100l. Međutim, pored ovih normiranih intervala potreba za vodom, dnevna količinapotrebne vode u ljetnim mjesecima se drastično povećava pa nisu rijetkislučajevi da je konzumiranje vode u tom periodu i preko 150 l vode dnevno. Nataj način goveda kratkotrajno smanjuju tjelesnu temperaturu, što je u mnogimpokusima potvrđeno.


Napajanje goveda hladnom vodom (oko 50 l) više od prosjeka smanjujetemperaturu kože i do 1,7ºC. Najbolji način osiguranja dovoljne količine vodegovedu je slobodan pristup i napajanje po volji. U tom slučaju zbog povećanjakonzumiranja vode mora se obratiti i pažnja na sastav obroka i na osnovu togazaključiti o kojoj se količini vode radi, ostavljenoj na napajanje goveda povolji.

Pored visokospecijaliziranih sustava napajanja na velikim farmama gdje seračunalno ovisno od variranja temperature zraka omogućava govedima pristupdovoljnim količinama vode, na manjim tehnološki neopremljenim farmama i štalamato je drugačije.

Prvenstveno dostupna količina vode zavisi od procjene farmera i lakogpristupa mjestu za napajanje. Potrebno je osigurati neometan pristup do mjestaza napajanje, posebno ako se goveda drže u grupi. Posebnu pažnju u tom slučajupotrebno je posvetiti higijenskim uvjetima posuda za napajanje, te oko mjestanapajanja goveda. U slučajevima hranidbe goveda na otvorenom na ispaši potrebnoje osigurati pristup vodi gdje je mjesto napajanja u hladu ili sjeni i zbogsmanjenja mogućnosti pojave toplotnog stresa goveda ali i temperature vode zakonzumiranje.


Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI