Zlatovez kao hobi izumire jer mlade to ne zanima

Zlatovez
(FOTO: Mladen Mirković)

13.07.2016. | M.M.
Pregleda: 12919

Milka Barac iz Brodskog Stupnika je umirovljenica koja se bavi izradom ručnog zlatoveza koji je u oblicima slika, boca, nakita i ukrasnih kutijica.Materijal koji koristi je pozlaćeni konac, pulice, ukrasi, trake koje se prišivaju i obrađuju.

- Potrebno je mnogo truda da bi se nešto napravilo, a vrijeme izrade mi nije poznato jer sve to izrađujem uz sav svoj posao u kući i oko kuće. Kao dijete sam radila sav ručni rad i to mi je ostalo kao hobi i nešto što me vraća u mlade dane. Sve ovo izrađujem najviše zbog svoje unuke kojoj sam htjela napraviti nošnju da ima uspomenu na baku. - rekla nam je Milka Barac





Izradu slika radi na plišu, a kada joj ponestane ideja onda joj pomaže prijatelja koji je jako dobar u crtanju. On napravi sliku, a Milka ju prenese na karton pomoću indiga i zlatovezom na pliš.





- Boce su najbolje što se tiče prodaje i zainteresiranosti jer uz slavonske motive zlatoveza ljudi ih koriste u svatovskim prigodama. Naušnice nisu baš toliko interesantne ljudima osim kad se događaju neke folklorske priredbe i slično - priča nam Milka.







Nažalost, kaže da ta vrsta hobija polako izumire jer mlade to ne zanima.


Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Koje je vaše mišljenje o euru godinu dana nakon uvođenja?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI