Mnoštvo rukotvorina iz domaće i tradicionalne proizvodnje

Blažica Miličević
(FOTO: Tomislav Milanović)

10.07.2016. | Tomislav Milanović
Pregleda: 6147

Na jučerašnjoj uličnoj izožbi i art sajmu u organizaciji POžART-a naišli smo na pregršt umjetnika sa zanimljivim rukotvorinama. Blažica Miličević iz Vidovaca izrađuje neobične heklane igračke kojim pokušava uveseliti najmlađe prolaznike.



- Najtraženiji su crtani junaci Batman, Spiderman, Hulk ili poniji za curice, a dosta idu i "Malci", minionsi.Vrijeme izrade ovisi o veličini i kompleksnosti igračaka, ali u prosjeku mi za svaku treba dva do tri dana. Djeca su jako zainteresirana i prepoznaju likove - rekla nam je Blažica.





Priča da je za izradu tih igračaka potrebno puno ljubavi i strpljenja, kad počne raditi detalje čini se kako nikada nema kraja, ali sve se ispati kad vidi dječje osmijehe.

Ivana Đokić iz Požege izrađuje neobične papuče i torbice tradicionalnom tehnikom zvanom "mokro filcanje".



- Za jedan par papuča treba mi oko pet sati, kao i za torbicu. Slažem slojeve češljane vune i to se trljanjem uz pomoć sapunice i vode ispreplete i spoji pa dobijemo "filc".Na kraju dobijemo proizvod oblikovan u jednom komadu, ništa nije šivano - pojasnila nam je Ivana.







Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Koje je vaše mišljenje o euru godinu dana nakon uvođenja?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI