09.07.2016.
Tomislav Milanović
Pregleda: 6904
Meksička kuhinja
(FOTO: Wikipedia)
Došlo je ljetno vrijeme i velike vrućine, ali za osobe s normalnim tlakom donosimo meksičku večeru za četiri osobe.
Juha
sastojci: konzerva crvenog graha, 20 dag slanine, 2 žumanjka, 4 glavice luka, glavica češnjaka, vegeta, tetrapak rajčice (ili najbolje bočica rajčice mutti), čili papričice po želji, malo graška
Kako napraviti:
Narezati slaninu na vrlo male kockice i spržiti ju na dosta ulja u loncu, izvaditi slaninu i ubaciti narezani luk (ne mora biti presitno), luk dinstati 10 minuta pa dodati češnjak u komadima, ubaciti otprilike pola litre vode i kuhati u zatvorenom loncu i nakon 10 minuta vratiti slaninu. Kuha se otprilike 20 min pa ubaciti grah (crveni), malo graška i rajčicu. Sve to još kuhati 10-15 minuta i ubaciti žlicu vegete i dva žumanjka da se zgusne(nikako ne bjelanjak). Tu kompaktnu masu ubaciti u mikser i smiksati sve. Vratiti iz miksera u lonac i dodati još nekih začina po izboru.
Ljuti umak
sastojci: pola kile mljevenog mesa, 2 glavice luka, konzerva slatkog kukuruza, čili papričice, pelati (konzerva narezane rajčice), malo vegete.
kako napraviti?
Naravno izdinstati luk (svi znate postupak) pa ubaciti mljeveno meso i čekati da se na brzinu ispeče(na srednje jakoj vatri. Ubaciti pelate i kuhati 10 min, pa ubaciti dvije narezane čili papričice. Kuhati 10 min pa ubaciti grah i kukuruz. Možete naravno i staviti prženu slaninu.
slatki umak (ne mora biti sladak):
sastojci: pola kile bijelog mesa piletina ili puretina, tri velike paprike, 2 konzerve crvenog graha, 2 konzerve kukuruza, malo pakiranje vrhnja za kuhanje, jedno kiselo vrhnje, 20 dag sira, malo majoneze.
Postupak: narezati meso na male kockice i dobro ga ispržiti, izvaditi meso i opet dinstati luk. Kad se luk izdinsta ubaciti sitno narezane komade paprike. To sve skupa kuhati 15 minuta pa vratiti ono hruskavo meso unutra. Još 5 minuta se kuha pa dodati kukuruz, grah i vrhnje za kuhanje. Još kuhati oko 5 min pa ide kiselo vrhnje i naribani sir. Čekati da to sve postane kompaktna masa kako bi se lakše punile tortilje. Dodati majoneze po želji ili ne dodati uopće.
Tortilje: Napraviti kao palačinke, ali bez jaja ili kupiti u jednom od trgovačkih lanaca. Dobar tek!