Grad Požega već sedam mjeseci ne isplaćuje potpore

Krave na farmi
(FOTO: Ivan Vlahović)

05.07.2016. | I.V.
Pregleda: 5885

Proizvođači mlijekasvakim danom su u sve većim problemima. Otkupna cijena mlijeka pada pa je takounazad tri mjeseca pala za oko 15-20% i sada iznosi, za mlijeko prvog razredakakvoće, oko dvije kune za litru. Nekada su za litru mlijeka znali dobiti ipreko četiri kune.

Državna poticajnasredstva su im ukinuta a i sami otkupljivači, odnosno prerađivači zavlače splaćanjem do tri mjeseca, tako da se svakim danom broj proizvođača na područjugrada smanjuje. Sad ih je jedva desetak.

- Nekada je gotovo svakakuća u selu imala bar dvije krave, ako ne i više i obitelji su od toga živjele, danasse uz jako puno posla i 30-ak muznih krava jedva spaja kraj sa krajem. Zadnju plaćusam dobio za ožujak a sad je već 7. mjesec, Grad nam nije isplatio potporu odstudenog prošle godine. Čije ćemo mlijeko trošiti ako zatvorimo naše farme –pita se naš sugovornik.


Kako doznajemo, GradPožega se prije nekoliko godina obvezao pomoći proizvodnju mlijeka na područjugrada sa deset lipa po litri. Stvari su funkcionirale sve do 11. mjeseca prošlegodine za koji je sjela zadnja uplata i odonda ništa. Problem se navodnopojavio u suglasnosti Ministarstva poljoprivrede koju, kako doznajemo, ne moguishodovati kako bi nastavili isplaćivati potpore.


Kako god bilo, činjenicaje da svakim danom situacija za proizvođače postaje sve teža a propisi sveoštriji pa još neki razmišljaju staviti ključ u bravu farmi i posvetiti senekom drugom poslu.


Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Koje je vaše mišljenje o euru godinu dana nakon uvođenja?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI