90 godina NK Slavije: Od skromnih početaka do velikih pobjeda

NK Slavija poslije pobjede
(FOTO: Tomislav Milanović)

02.07.2016. | Pleter Portal
Pregleda: 7488

Nogometni klub Zrinjski je osnovan u Pleternici 1926. godine. Klub je prvih godina igrao uglavnom prijateljske utakmice protiv požeških i brodskih momčadi te protiv Sesvećana. Utakmice su se odigravale uglavnom ljeti kad su đaci bili na raspustu, pa su igrališta bila slobodna. 1930. godine ekipa je bila sastavljena od sljedećih igrača: Š. Wiener, P. Ugrai, L. Tonković, M. Tedeško, I. Jakobović, M. Romić, T. Kovačević, A. Filić, B. Spahija, S. Melčić, B. Romić.

Zrinjski je prvi put bio registriran 1934. godine u Nogometnom podsavezu u Osijeku. 1935. godine klub mijenja ime u Nogometni klub Tomislav kako bi se prevladala službena zabrana rada kluba Zrinjski zbog toga što su igrači pjevali zabranjene hrvatske pjesme i izvikivali parole protiv kralja Aleksandra i beogradskog režima. Poticajnu trojku osnivača kluba činili su: Mihael Bauernfreund, Lovro Tonković i Karlo Golubović. Najveći uspjeh pleterničkog nogometa prije Drugog svjetskog rata bio je susret protiv brodskog BSK-a koji je u Pleternici završio 2:2. Najbolja momčad pleterničkih nogometaša međuratnog razdoblja bila je sastavljena od: D. Babić, P. Ugrai, M. Tedeško, V. Renka, R. Pećnik, M. Romić, D. Kovačević, A. Filić, S. Melčić, B. Romić, S. Mlinac.

Početkom 1946. godine zaključeno je kako bi bilo dobro ponovno ustrojiti nogometni klub i uključiti se u prvenstva koja su planirana u Požegi i Brodu. Tako je klub u Pleternici dobio ime Borac. Najveći uspjeh kluba bila je pobjeda na gostovanju nad Slogom iz Nove Gradiške rezultatom 2:1. Oba pogotka postigao je Matija Katušić. Prvi profesionalni trener je došao u klub 1951. godine, a bio je to Josip Vrabec iz Zagreba.


1950. godine osnovan je još jedan nogometni klub u Pleternici pod imenom Željezničar.


1951. godine počeli su razgovori o spajanju dva kluba u jedan. Iako je nekolicina igrača bila protiv toga jer su strahovali za svoje mjesto u momčadi, klubovi su se spojili na nagovor trenera Vrabeca i Štefe Jelića. Klub je dobio ime Pleternica.

Već 1952. godine došla je na dnevni red promjena imena kluba. Bilo je ukupno tri prijedloga i to prvi Slavija, drugi Sloga i treći Napredak. Tajnim glasovanjem najviše glasova dobio je prvi prijedlog i od tada se klub zove Slavija i počinje bilježiti sve uspješnije sezone. Slavija se od 1961. godine natječe u novoosnovanom Nogometnom podsavezu Slav. Požega. U 1962. godini Slavija završava sezonu na prvom mjestu. Od 18 utakmica ostvarila je 14 pobjeda, 3 utakmice završila nerješeno i izgubila samo jednu. Kao prvak igrala je kvalifikacije za ulazak u Slavonsku ligu sa Željezničarom, ali je izgubila obje utakmice.

1964. godine Slavija je izgubila utakmicu u Županji od Radničkog 17:0. Utakmica je bila dogovorena i široj javnosti poznata kao šećerna afera. Radničkom je trebala pobjeda od 14 golova razlike. Pokrenuta je istraga protiv 6 igrača i funkcionera kluba, a Pleternicom su kružile priče da im je Radnički platio u vrećama šećera.

Najuspješniji sportaš požeške općine u 1966. godini bio je igrač Slavije Pero Golub.

Dana 30. srpnja 1967. godine održano je svečano otvorenje igrališta kraj rijeke Orljave (gdje se nalazi i danas). Odigrana je prijateljska utakmica sa zagrebačkim prvoligašem NK Zagreb. Gosti pobjeđuju rezultatom 2:10. Istu utakmicu Slavija je odigrala godinu dana kasnije, i izgubila rezultatom 2:0.

1969. godine Slavija igra prvu međunarodnu utakmicu protiv talijanskog trećeligaša FC Libertas iz Gorizie i pobjeđuje rezultatom 4:1.

10. lipnja 1973. godine u Pleternici gostuje zagrebački Dinamo. Tada su za Slaviju nastupali: Karlić, M. Čuljak, Zebec, Ikić, Hodak, Miočević, Zorić, Nosić, I. Čuljak, Vidović, Šajer, Kelić, J. Čuljak, Budaj, Peić, M. Markota, P.Barbarić, D. Čengić, Adžidović, Feglajn, Čop, M. Čirko, Vidakušić, Čerjak. Na golu se istaknuo Antun Karlić iako je Dinamo ostvario visoku pobjedu od 1:10.

1984. godine Slavija se plasirala u viši rang natjecanja i u tom rangu postala jesenjski prvak što je do tada bio jedan od većih uspjeha kluba. Za klub su tada nastupali: Perak, Dravec, Anić, Jakovljević, Đukić, Čengić, Jukić, I. Ferenc, Bunčić, Pavličević, Valenta, I. Fumić, Čirko, Kelemen, Uremović, Peić.

Godine 1991./1992. nije se igralo prvenstvo zbog velikosrpske agresije na novostvorenu Republiku Hrvatsku. U novim uvjetima počinje uspon NK Slavije do Treće hrvatske nogometne lige 1992./1993. godine.

2006. godine Slavija ispada iz Treće lige zbog preoblikovanja formata natjecanja iako je sezonu završila na vrlo dobrom 6. mjestu. Samo godinu dana kasnije Slavija osvaja prvo mjesto u 4. HNL istok sa 5 bodova više od drugoplasirane Šokadije i vraća se tamo gdje joj je mjesto, u 3. HNL.

2010. godine Slavija igra jednu od boljih utakmica u novijoj povijesti u Hrvatskom nogometnom kupu protiv prvoligaša Šibenika. Utakmica je otišla na stranu ekipe Šibenika tek nakon 120 minuta igre i to rezultatom 3:4, regularni dio utakmice završen je razultatom 3:3. Za Slaviju su nastupali: Petković, Čuljak, Putrić, Vukoja, Štavlić, Podobnik, Ančurovski, Hoborka, Marčinović, Neruda, Jakovljević, A. Bošnjak, Obučina, Blašković, J. Bošnjak, Adžić, Šutić, Žafaranić.

Sezona 2014/2015 je postala najuspješnija sezona u povijesti Slavije u 3. HNL istok gdje je Slavija osvojila naslov prvaka s 9 bodova prednosti ispred drugoplasirane NK Koprivnice. Igrači koji su osvojili 3. HNL istok sa Slavijom su: Petković Ivan, Blašković Matej, Majetić Ivan, Valentić Tomislav, Žuljević Tomislav, Tokić Duje, Jelčić Alen, Majstorović Mario, Jakovljević Josip, Ergotić Mario, Peharda Matej, Peharda Ivan, Žafaranić Davor, Kvaternik Antun, Šubara Marko, Bognar Roberto, Ognjenčić Tomislav, Ančurovski Hrvoje, Solić Josip, Abramović Mario, Antunović Ivan, Nikolaš Josip, Marčinković Jurica, a treneri su bili Bognar Dalibor i pomoćni trener Pavličević Anto.

2016. godina je bila još jedna od uspješnijih godina Slavije, gdje su seniori završili na 3. mjestu, a juniori se plasirali u polufinale Hrvatskog kupa gdje su izgubili od zagrebačkog Dinama i osvojili 1. kvalitetnu ligu mladeži ispred Osijeka. Ekipa juniora je bila sastavljena od sljedećih igrača: Karlić, R. Bognar, D. Bognar, Starčević, Marčinović, Žuljević, Gomerčić, Mikšik, Mikić, T. Martinović, Soldo, Hel, Itrak, Solić, Šubara, M. Martinović, Bajić, Dorić. Trener Damir Bognar.

Kao šlag na tortu za proslavu 90. godina Slavije u Pleternici je gostovao zagrebački Dinamo. U toj utakmici su igrači Slavije priredili pravu senzaciju i pobijedili ekipu koja se natječe u Ligi prvaka s 2:1. Strijelci na toj utakmici su bili Žuljević i Majstorović za Slaviju, a za Dinamo je pogodio Andrijašević. 


Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Koje je vaše mišljenje o euru godinu dana nakon uvođenja?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI