Poljoprivrednici iz Sulkovaca: ¨Ovo je šok, u sat vremena izgubio sam dvije kuće¨

Igor Majetić i Branko Raić
(FOTO: Tomislav Milanović)

01.07.2016. | Tomislav Milanović
Pregleda: 14165

Župan je proglasio elementarnu nepogodu za područje gradova Pleternica, Lipik i Pakrac. Jako nevrijeme 27. lipnja u popodnevnim satima oštetilo je mnoga poljoprivredna gospodarstva. Razgovarali smo s poljoprivrednicima s područja Sulkovaca koji su doživjeli šok i pretrpjeli stopostotnu štetu na svim zasađenim kulturama.



Mato Slatina je 65-godišnji poljoprivrednik koji ima 20 jutara zemlje. Kaže da nikada nije vidio ovakvu oluju popraćenu tučom koja je bila i do veličine oraha ili čak kokošjih jaja.


- Cijelu zemlju moram preorati i za ovu godinu je priča završena. Kukuruz, ječam, zob, soja, grašak i razno povrće je ovdje prije nekoliko dana bilo dosta rodno, ali sada nema više ničega. Šteta je stopostotna, što se vidi iz priloženog. Nismo dobili poticaje, pitanje je ima li država sredstava za odštetu i kada ćemo ju dobiti – rekao je Mato.




Igor Majetić i Branko Rajić partneri su u sadnji luka, pivarskog ječma, uljane repice i ostalih kultura Šteta na njihovim poljima također je stopostotna.



- Živim samo od poljoprivrede. Obrađujem 90 hektara zemlje od čega je oštećeno oko 60 hektara, luka, kupusa, paprike, uljane repice, kukuruza, soje, pivarskog ječma koji se trebao vršiti ovaj tjedan. Pivarskog ječma od 36 hektara preživjelo mi je sedam i pol, od uljane repice nije preživjelo ništa. Soje i kukuruza je ostalo jako malo i s obzirom koliko je uloženo u to sve ne znam kako ću se izvući iz tog svega. Teško mi je računati sada, ali izgubio sam barem dvije kuće – rekao je Igor Majetić.



Kaže kako nije osigurao zasađene kulture jer nije mogao izmaći sredstva. Osiguravajuće kuće zahtijevaju osiguranje svake kulture i svakog lokaliteta posebno, što bi ga za 60 stopostotno stradalih hektara izašlo čak i do sto tisuća kuna.

- Apeliram na procjenitelje da utvrde stvarnu štetu, a ne po prijašnjem sistemu da se svugdje piše jednako. Tuče nije bilo na svim područjima, a elementarna nepogoda je prijavljena za cijelo pleterničko područje – dodao je Igor Majetić.

Branko Rajić ima 50 jutara zemlje i šteta je stopostotna. Ima 11 hektara pivarskog ječma, pet i pol hektara uljane repice i pšenice, tri hektara soje, dva hektara kukuruza i dva hektara stočnog praška.



- Ovaj luk kolega Igor Majetić i ja imamo zajedno. On se sada trebao vaditi, ali od leda je dobio jako puno rana. Za par dana će početi truniti i od toga nema ništa. Materijalna šteta je ogromna u samom luku u čije navodnjavanje i ostale potrebne stvari smo uložili 150 tisuća kuna.  Na ova dva hektara je trebalo biti između 80-90 tona luka što bi donijelo bruto zaradu između 400 i 500 tisuća kuna. Trebala je biti berba, a uslijedio je šok - rekao je Branko.

Kaže kako su za sada samo usmeno kontaktirali neke trgovačke lance za plasman proizvoda tako da neće biti penala. Priznaje kako ubuduće više neće raditi ovakve velike uloge bez osiguranja. Žarište oluje na pleterničkom području bilo je od Požeške Koprivnice do Pleternice.

- Na ostalim područjima bilo je vjetra i kiše, ali nije bilo leda. Ne umanjujem tuđu štetu jer repica je oštećena samo od vjetra, ali nadamo se da neki ljudi neće pokušati zloupotrijebiti ovu situaciju. Žarište oluje popraćene tučom bilo je u  pola Zagrađa, Frkljevcima, Kadanovcima, Sulkovcima, Bzenici, Požeškoj Koprivnici, Bresnici i Poloju. Još jednom apeliramo na procjenitelje da utvrde stvarnu štetu – rekao je Igor Majetić.


Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Koje je vaše mišljenje o euru godinu dana nakon uvođenja?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI