Župan proglasio elementarnu nepogodu za područje gradova Pakraca, Lipika i Pleternice

Župan Alojz Tomašević
(FOTO: Tomislav Milanović)

30.06.2016. | Tomislav Milanović
Pregleda: 4764

Velikoj većini ljudi poznato je da je oluja koja je nastupila u popodnevnim satima 27. lipnja napravila ogromne štete na području Pleternice, Lipika i Pakraca. Danas je župan Alojz Tomašević za područja ta tri grada proglasio elementarnu nepogodu.

- Ovakva nevremena su nepredvidiva i tek sat ili dva prije toga su sa zapada krenule procjene da će se nešto dogoditi na našim prostorima. Radimo procijene s terena, ali znamo da se radi o desetcima milijuna kuna štete na infrastrukturi, a pogotovo na poljoprivrednim površinama – rekao je Tomašević.

Kaže kako su bujice vode ulazile u objekte stambenih kuća, poslovnih objekata, i djela ceste u Frkljevcima i Kadanovcima. Sve službe od javne vatrogasne postrojbe do hitne službe, HEP-a, GSS-a bile su na terenu i u vrlo kratkom vremenu pristupile ispumpavanju vode i saniranju šteta i pomogli obiteljima u sanaciji krovišta


- Komisije će evidentirati štetu, a pozivam javno žitelje tog područja da prijave realnu štetu. Komisije se obvezuju u što kraćem vremenu izaći na teren, pripremiti dokumente prema Županiji i Ministarstvu kako bi mogli zatražiti odštetu u ime svih naših nastradalih obiteljskih gospodarstva od Ministarstva, ali i EU fondova – dodao je Tomašević.


Kaže da je upitno je što će se dogoditi s pojedinim poljoprivrednim kulturama. Primjerice, kukuruz je u fazi razvoja formiranja klipa, a sada je upitno hoće li biti i za stočnu hranu. Štete su kaže velike, ali Županija će učiniti sve što je u njezinoj moći kako bi pomogli poljoprivrednicima i tražiti odštetu od Ministarstva poljoprivrede.

Na pitanje postoje li slučajevi gdje će neki poljoprivrednici pokušati zloupotrijebiti situaciju i prijaviti stopostotnu štetu iako to nije stvarno stanje rekao je da sada ne može govoriti o takvim slučajevima, ali da poziva građane da prijave realnu štetu.

- Komisija mora izaći na teren i uvidjeti realnu štetu. Ako to neko zloupotrebljava i ne prijavljuje realno stanje, sigurno neće dobiti odštetu. Učinimo sve da zaustavimo zloupotrebu situacije i neka ovo bude pomoć onima koji su stvarno stradali – rekao je Tomašević. 


Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Koje je vaše mišljenje o euru godinu dana nakon uvođenja?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI