Ronko: Častim volom, Neferović: Prosipate se kao ovaj pljusak vani

Gradsko vijeće Grada Požege
(FOTO: 034 portal)

28.06.2016. | I.V.
Pregleda: 13400

Pred vijećnicima grada Požege jučer se našlo 19 točakadnevnog reda. Mogli bismo reći da su tri točke zapljenile pažnju oporbenihvijećnika, a to su izvršenje Proračuna grada Požege za 2015. godinu, rebalansProračuna za 2016. godinu te prodaja nekretnine Veleučilištu Požega neposrednompogodbom.

Oko izvršenja proračuna došlo je do žustre raspraveoporbenog vijećnika Ronka te gradonačelnika i njegovog zamjenika Marija Pilona.




-Što se tiče Proračuna za 2015. godinu možemo mirne dušereći da je to ne probavljivo. Podsjetiti ću kako ste prošle godine bacaliprašinu u oči građanima i nabacivali se blatom na Vladu RH zbog smanjenja stopaporeza na dohodak i povećanja neoporezivog dijela, sve kako bi si stvorilialibi za nerad i nesposobnost. Iz ovog dokumenta se može jasno čitati da secijele 2015. godine plasirala neistina kako će zbog te odluke Vlade RH, kojomolakšava život građanima, grad Požega biti zakinut za šest pa i više milijunakuna - rekao je Ronko.


Dodao je kako je upozoravao na te neistine, podastirao dokaze i analize i govorioda će porez na dohodak biti smanjen ali ne toliko, a da će dijelom biti kompenziran kroz decentralizirana sredstva i kroz pomoći, te da će to smanjenje biti okotri milijuna kuna.

- Evo taj dokument upravo to i potvrđuje. Dakle, tonemo litonemo. U svom mandatu imate strmoglavi pad investicija za 75 posto i stelovit uspon plaća za gotovo20 posto, nadam se da je sve jasno – između ostalog je rekao Ronko.

Gradonačelnik je odgovorio da je gradski proračun zakinut začetiri milijuna kuna isključivo zbog loše odluke tadašnje SDP-ove Vlade ipolitike koju je vodila.



-Pozivam vas da i dalje budete uporni u analizama i da se idalje bavite matematikom koja je samo vama poznata. Ne želim polemizirati svama jer to ničemu ne vodi - rekao je Neferović.

Naveo je kako je važno je da se u ovome gradu radi i radi, da seulaže i da se o svakom dijelu grada vodi briga. Koliko novaca se ima kaže, toliko seulaže i radi.

- Brigu koju ste vi imali mi ćemo ovaj mjesec izvršiti jednuuplatu od 500 i nešto tisuća kuna. To je ono kad ste bili jako zabrinuti zagradski proračun pa nam je sad došlo da još jednu vašu brigu riješimo koja jevas to vrijeme zabavljala. Proračun grada Požege itekako je osjetio tu vašu zabavupa ćemo iz tog razloga morati izvršiti tu obvezu koja je došla – rekao jegradonačelnik Neferović.



Zamjenik gradonačelnika Mario Pilon se uključio u raspravute pojasnio da je do povećanja troškova plaća došlo zbog projekata: "Petica zadvoje" i ostalih projekata, koji su financirani od strane Europskog socijalnogfonda te se kao takvi samo transferiraju preko Gradskog proračuna što ukonačnici rezultira povećanjem troškova plaća, do kojih ustvari nije došlo.

Rebalansom je proračun povećan za 2,187 milijuna kuna što jepovećanje od 1,79%.

-Za treći rebalans u 2016. godini treba prvo reći kako jeriječ o 95,5 milijun kuna jer je 29 milijuna dio kredita usmjerenog u vrlo upitne investicije koji ćemootplaćivati do 2036. godine sa četiri godine počeka -rekao je Ronko.

Dodao je kako postoji jedna komocija do 2021.godine, a poslije potop. Rekao je da se u takve investicijene ide kreditnim zaduženjem već kroz partnerstvo i lobiranje.

- Treba iponoviti kako su sredstva za Trg sv. Terezije već bila osigurana u 2013.godini. Dakle za ovih planiranih 95,5 milijuna kuna u proračunu za 2016.godinu kažemo prihodi su prenapuhani ineostvarivi i ne možemo to podržati. Ako se to pak i približi ostvarenju, ovaj puta čestimo volom na ražnju - rekao je Ronko.

Priča kako su prenapuhani prihodi u dijelu poreza nadohodak i nikako nije moguće ostvariti 32 milijuna kuna poreza na dohodak.

- Prenapuhana je komunalna naknada i komunalni doprinos. Prenapuhani su prihodiod pomoći ove Vlade RH s čak 37 milijuna što je za preko 20 milijuna više negoprošle godine. Dakako, prenapuhani su i prihodi od prodaje imovine sa 4,4milijuna i ako dosegnu 1,5 milijuna biti će dobro. Kad sve to bolje sagledamorazvidno je kako je napumpano 26-27-28 milijuna kuna, a što nas opet dovodi do66-67-68 milijuna u 2016. godini na čime ćete u četiri godine vašeg mandatastrmoglaviti proračuna grada – rekao je Ronko.

Ako se s tim naslađujete ja vam taj prostor ostavljam. Mi ćemo završiti bazene, knjižnice, završili smo Sportsko rekracijski centar, završit ćemo vrtić, završit ćemo i trg. Naglasak smo dali na pripremu projektne dokumentacije. Samo mi nemojte reći da ste projekte imali na nekakvoj salveti napisane, sve te novce i ugovore potpisane, nemojte me još u to uvjeravati jer previše ste se isprosipali kao ovaj pljusak vani - poručio je Neferović.

Pilon je u odgovoru na Ronkove navode istakao kako je odprihoda od poreza na dohodak u prvih pet mjeseci realizirano 1,3 milijuna kunaviše nego prošle godine što daje za pravo da se računa i na više te da je došloi do rasta prihoda od komunalnog doprinosa temeljem novih rješenja.

Veliku polemiku izazvala je točka dnevnog reda oko prodajenekretnine Veleučilištu Požega za izgradnju Studentskog centra.

- Umjesto da Grad Požega svom voljenom Veleučilištu poklonizemljište za gradnju Studentskog doma, financira projekt, parcelaciju,prijenosa vlasništva, itd., kako je to uradila i toliko spominjanja Virovitica,naumilo se rasturiti onih 27 milijuna kuna koje je Upravno vijeće VUP-a na čelus prim. Marijanom Cesarikom čuvalo za dogradnju i proširenje Veleučilišta, zanove kabinete, laboratorije, pomagala i ostalu prijeko potrebnu opremu – izmeđuostalog je istakao Ronko i dodao kako je odmah poslije smjene Upravnog vijeća utravnju 2016. dekan Veleučilišta Dinko Zima pod "samoinicijativnim pritiskom"iskazao namjeru kupnje nekih manjih čestica i otkidanje nekih od bazenskogkompleksa.

-Indikativno je, kako dekan nije iskazao interes za kupnjucjelovite i kvalitetne parcele nego se spregovno odlučio baš za te čosavegradske reslove, iako na svom stolu ima nekoliko kvalitetnijih ponuda,cjelovitih i atraktivnijih lokacija po daleko nižim cijenama – dodaje Ronko.

Nastavno na iskazani interes o kupnji zemljišta za izgradnjuStudentskog centra predsjednik Gradskog vijeća se uključio u raspravu ipojasnio kako se mogu povući bespovratna sredstva za izgradnju takvih objekatana koji se natječaj koji je raspisan mogu javiti Veleučilišta kao prijaviteljii mogu te projekte provoditi samostalno ili u partnerstvu.



-Izrekom je rečeno da su prihvatljivi prijavitelji nanatječaj za izgradnju Studentskog doma Veleučilišta. Ako je Virovitica dobilazemljište na poklon i darivala to zemljište Veleučilištu to je normalno da jegrad napravio jer je to zemljište dobio od države. Mi nismo ovo zemljištedobili od države - rekao je Neferović.

Dodaje kako je to gradsko zemljište što je velika razlika. Smatra da jeovo prilika da ova sredina dobije dodatnu vrijednost te da je Veleučilište natragu i izgradnje Studentskog doma i investiranja u zgradu gdje ćese ponovno pojaviti jedna pravna zavrzlama što sa sredstvima i kako objasnitikad Veleučilište uloži svoja sredstva, što navesti u ugovoru, kome to ostaje uslučaju da Veleučilište prestane djelovati.

- Uloga Grada Požege je da pomogne urazvoju, a time i Veleučilištu i izgradnju Studenstskog doma i u proširenjukapaciteta Veleučilišta – rekao je gradonačelnik Neferović.






Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI