Stado koza u Lakušiji i dalje skapava od gladi i žeđi!

(ilustracija)
(FOTO: Mladen Mirković)

22.06.2016. | M.M./pleter-portal.hr
Pregleda: 5874

Teškoj situaciji u kojoj se našlo stado od dvjestotinjak koza u Lakušiji ne nazire se kraj. Već dva mjeseca stado nema hrane ni vode i do sada je od izgladnjelosti ili žeđi uginulo šest koza. Njihov se vlasnik nalazi u zatvoru, na odsluženju zatvorske kazne duže od dvije godine, a koze su prepuštene same sebi. U početku su se snalazile tako što su se iskradale iz dvorišta i hranu tražile na njivama susjeda i ostalih stanovnika Lakušije, ali su ljudi spriječili pravljenje štete ograđivanjem imanja, tako da je kozama presječen takav način hranjenja.Prema riječima gradonačelnice Antonije Jozić, Općinskom sudu u Požegi je upućen zahtjev za donošenjem rješenja o privremenom oduzimanju stada neodgovornom vlasniku, ali zahtjev im je odbijen, pa je Sudu, umjesto žalbe drugostupanjskoj instanci koja bi samo otegla postupak i još više ugrozila živote kozama, 17. lipnja upućen novi zahtjev s požurnicom.

Pleterničke gradske službe su kamionom dovezle sijeno koje će kozama biti dovoljne za neko vrijeme, ali, kako nemaju ovlasti ući na tuđi posjed, tražili su intervenciju veterinarskog inspektora, dok koje, nažalost, nije došlo.

Predsjednik Općinskog suda, Damir Ronko, rekao je kako sud nije imao saznanja o tome da na imanju nema nikoga, odnosno da se majka vlasnika nalazi u domu za starije, a njegov brat u bolnici, te je dodao da je nadležna za rješavanje problema veterinarska inspekcija koja ima sva ovlaštenja, od ulaska na prostor, nužnog veterinarskog liječenja, dostave hrane do poduzimanja svih ostalih potrebnih mjera.


Dok se sve to događa, iz bolnice je, usprkos preporuci liječnika, izašao brat vlasnika koza, Andrija Čačić, i pustio koze na pašnjak.


Ipak, takvo rješenje je samo privremeno i potrebno je hitno poduzeti konkretnije mjere, kako bi sirote životinje ne samo preživjele ovu situaciju, nego i imale normalan ostatak života.


Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI