20.06.2016.
Ivan Vlahović
Pregleda: 6328
Žetva pšenice - ilustrativna fotografija
(FOTO: Wikimedia Commons)
Bliži nam se srpanj, kalendarski mjesec žetve pšenice, a dosada nitko još nije utvrdio otkupnu cijenu kako bi slavonski poljoprivrednici mogli znati na čemu su. Pored pšenice još uvijek nisu definirane i cijene ječmai repice, što je također našim proizvođačima bitno.
Ovih je dana već otpočela žetva ječma, poslije koje slijedi repica, žito te zob i raž.
O svemu smo porazgovarali sa direktorom tvrtke Agronom d.o.o., gospodinom Darkom Aračićem koji nam je rekao:
- Teško je prognozirati cijenu pšenice, ona ovisi o tržištu a mi smo očekivanja da će biti između 90 lipa i jedne kune za kilogram. Za ječam očekujemo oko 95 lipa a za repicu više od 2,40 kuna za kilogram. Europskiotkupljivači diktiraju standarde a mi smo tu da našim proizvođačima omogućimo da svoju robu plasiraju po najboljoj cijeni.
- Sa svojim kooperantima ugovaramo proizvodnju na više od 17 000 hektara raznih kultura i pratimo ih kroz cjelokupan ciklus proizvodnje. Kad je u pitanju pšenica očekujemo dobre prinose po hektaru (7-8 tona) jer je vrijeme išlo na ruku ali bi bilo dobro zažetvu da krenu sunčani dani zbog kvalitete zrna, svaka kiša od sazrijevanja na dalje utječe na smanjenje kvalitete. – rekao nam je Darko Aračić.
Kako doznajemo, donedavno se kvaliteta pšenice mjerila po hektolitarskojmasi (hektolitru), primjesi i vlazi a odnedavno su uvedeni parametri proteina i glutena, o kojima ovisi radi li se o stočnoj pšenici ili o pšenici koja se koristi u ljudskoj prehrani.
Za primjer, da bi pšenica zadovoljila nekakav standard po kvaliteti tebala bi imati hektolitarsku masu iznad 76, do 5% primjese, vlagu ispod 14% te proteine iznad 12%, sve ispod toga značilo bi i manju otkupnu cijenu.