Cijeli grad je živio za taj trenutak (video)

Pad požeške vojarne
(FOTO: prt scrn)

20.09.2011. | Mario Nakić
Pregleda: 11491

"Nakon neprijateljske zasjede kod HRT-ovog odašiljača na Psunju, vratili smo se u Požegu i odmah smo se rasporedili uz korito Veličanke", prisjeća se Antun Mandić, pripadnik Vidovačke satnije Zbora narodne garde kako je bilo u rujnu 1991. godine za vrijeme oslobađanja požeške vojarne.

- Vojarna je bila pod opsadom. Nadali smo se mirnoj predaji oficira JNA, ali bili smo spremni na najgore. Cijeli grad je živio s nama i za taj trenutak, kada ćemo osloboditi vojarnu. Ljudi su nam donosili hranu, piće, kolače na položaje, samo da nam pokažu da su svi uz nas.

- Bili su u potpunom okruženju, odsječeni i bez struje. Noću su mladi vojnici bježali iz vojarne. Zahvaljujući uspješnim pregovorima, vojarna je mirno predana i svi smo bili sretni jer nije bilo žrtava - kazao je Mandić, koji je tada imao 24 godine, u razgovoru za 034portal.


Važnost oslobađanja vojarne u Požegi bila je velika. Osim što je otklonjena direktna opasnost za neprijateljske napade na sam grad, ondje je zaplijenjena značajna količina oružja i streljiva potrebnog za obranu ovog dijela zemlje. Radi se o čak 12000 komada različitog oružja kojim su odmah naoružane postrojbe od požeškog do novogradiškog ratišta.


"Upravo je to značilo prekretnicu rata u zapadnoj Slavoniji jer je već za Božić te iste godine oslobođen i prvi teritorij u Domovinskom ratu, odnosno zloglasna četnička uporišta Bučje i Zvečevo te desetak potpapučkih sela", navodi Vojni ordinarijat.





Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI