24. Filmski tjedan u Požegi: Najbolji jednominutni film je poljski ¨Wojtek¨

Grand prix otišao je u Poljsku
(FOTO: Mladen Mirković)

28.05.2016. | L.Galić/M.Mirković
Pregleda: 5172

419 filmova iz 47 zemalja svijeta pristiglo je ove godine na Festival jednominutnih filmova koji je u Požegi održan 24. put. U finalnoj je večeri prikazano 60 filmova.
- Kvalitetu filmova uspoređujem s urodom grožđa i vina. Ne možete na to utjecati, ali ima vrlo zanimljivih filmova. To je dosta subjektivno jer nekom su dobri jedni, a nekom drugom drugi filmovi. Žanrovski gledano ove godine smo dobili ravnomjeran broj igranih i dokumentarnih i animirani te eksperimentalnih filmova - rekao je Željko Balog, predsjednik Udruge GFR Film-Video.



Nagradu UNICA-e koja se dodjeljuje za promicanje razumijevanja među narodima i promicanje novog načina filmskog izražavanja dobio je indijski film "Colors". Zlatna plaketa dodijeljena je filmu pristiglom s Islanda, "Breathe" , srebrnu je osvojio britanski film "Forrest gump in one minute, in one take", a brončana je plaketa pripala ruskom filmu "Speedrun – Star wars".
Grand Prix 24. Hrvatskog festivala jednominutnih filmova osvojio je poljski film "Wojtek" koji je osvojio i najviše glasova publike.
- 60 sekundi je užasno zeznuta forma. Treba nekako stisnuti to sve, napraviti dobru priču, dobro to izvesti jer imaš jako malo vremena. Mislim da onaj tko može 60 sekundi, može sve. To je prava forma za dokazivanje gdje trebaš biti kreativan, a limitiran si - kaže član ocjenjivačkog suda, Dario Juričan iz Zagreba.
Za pobjednički film kaže da nije toliko značajno odskočio, ali je ispao bolji od ostalih.









Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI