Prava djece: Školarci glasanjem odlučivali koje sprave žele na pleterničkom igralištu (FOTO)

Djeca na tribini
(FOTO: Vjeran Blašković)

14.05.2016. | Vjeran Blašković
Pregleda: 3350

Povodom Međunarodnog dana obitelji u pleterničkoj Knjižnici i čitaonici održana je tribina na kojoj su sudjelovala djeca od 1. do 4. razreda koja su tom prilikom još jednom ponovila koja su njihova dječja prava.

U sklopu projekta "Svijet kroz dječje oči" to je peta takva edukacija, a gošća tribine bila je gradonačelnica Pleternice Antonija Jozić koja je djeci odgovarala na pitanja koja njih najviše zanimaju - kada će biti izgrađeno novo igralište u pleterničkom parku.









Kako se moglo čuti djeca su već upoznata sa svojim pravima na obrazovanje, standard, prehranu, zdrav život i druga prava iz Konvencije o pravima djeteta koja je usvojena 1989. godine na Općoj skupštini UN-a. Zanimljivo je da je Konvencija stupila na snagu 2. rujna 1990. godine, a Republika Hrvatska stranka je Konvencije o pravima djeteta od 8. listopada 1991. godine.

Kratak pregled Konvencije pogledajte na stranicama UNICEF-a.(PDF)





- Jedno dječje pravo propisano Konvencijom je da se djeci mora omogućiti da aktivno sudjeluju u rješavanju svih pitanja koja utječu na njihov život i dopustiti im slobodu izražavanja mišljenja. Tako da će se djecu danas pitati koje sprave na igralištu oni žele. Oni su krajnji korisnici i samim time korištenjem igrališta, boravkom na svježem zraku potiču se na fizičku aktivnost što je jedan bitan čimbenik zdravlja - rekla je Renata Matičević iz pleterničkog Društva naša djeca.



Prije glasanja koje sprave na igralištu žele 80-ak djece gradonačelnici su postavljali pitanja, a između ostaloga zanimalo ih je može li Grad Pleternica pomoći siromašnima, kako će biti sigurni da vandali neće uništiti novo igralište, hoće li to igralište biti najveće ikad te kako je uspjela i na koji način postati gradonačelnica.





Djeca su potom dobila "glasačke listiće" na kojima je bilo 7 vrsti sprava i od svake vrste na izbor su ponuđene tri. Nakon prebrojavanja dječjih glasova Grad Pleternica će prilikom realizacije izgradnje novoga igrališta u obzir uzeti dječje želje i njihov izbor. Naravno da je djecu zanimalo kada će igralište biti izgrađeno, no konkretan odgovor nisu dobila jer, kako je rekla gradonačelnica Jozić, Grad Pleternica još uvijek pronalazi načine kako će se igralište financirati.







- Uistinu razmišljam pozitivno. Dakle, mi smo ovaj projekt uređenja Gradskoga parka prijavili drugi put na Ministarstvo regionalnog razvoja i fondove EU. Do konca svibnja bit će poznati rezultati, a ako na tom natječaju ne prođemo, vrlo brzo ide mjera ruralnog razvoja gdje se mogu kandidirati ovakvi projekti - dječja igrališta, uređenje parkova i različita socijalna infrastruktura za slobodno vrijeme. Uvjerena sam da će ove godine Pleternica dobiti svoje dječje igralište. Ako ćemo pratiti što je struka rekla da imamo sprave za djecu svih uzrasta, onda se investicija u takva igrališta koja su atestirana i certificirana kreću u redu veličine između 200 i 300 tisuća kuna - izjavila je Jozić dodajući kako iz toga razloga do sada nisu pristupili izgradnji, ali da se nada da je došlo vrijeme da se pronađu sredstva i za tu investiciju.


Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Koje je vaše mišljenje o euru godinu dana nakon uvođenja?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI