¨Historia possegana novae themae¨: Časopis je pripremljen za 2014. godinu, ali sada smo ga objavili zbog manjka sredstava

Vinko Tadić s primjerkom časopisa
(FOTO: Tomislav Milanović)

14.05.2016. | Tomislav Milanović
Pregleda: 6612

"Stručni časopis "Historia possegana novae themae" pokrenut je s ciljem upoznavanja naših sugrađana s različitim aspektima prošlosti Požeške kotline te njegovanja kritičkog mišljenja nasuprot ideologizaciji i mitskim predstavama o prošlosti", rekao je na sinoćnjem predstavljanju stručnog časopisa predsjednik Povijesnog društva Požega, Vinko Tadić.



U organizaciji Povijesnog društva Požega, povodom Dana povijesti jučer je u knjižnici Gimnazije u Požegi, student povijesti Zoran Jekić održao predavanje na temu "Načertanije i hrvatsko pitanje" nakon čega je predstavljen časopis.


- Bavit ćemo se razdobljem od 1844. godine kada izlazi vanjski program Načertanije. Probat ćemo dati jedan pogled hrvatske i srpske historiografije 19. i 20. stoljeća i dati širi kontekst tih zbivanja. Načertanije je historiografski naziv za tajni plan vanjske i nacionalne politike Kneževine Srbije koji je stvorio tadašnji ministar unutarnjih poslova Srbije Ilija Garašanin koji za cilj ima proširenje tadašnjih srpskih zemalja na terirorije osmanskog carstva i Habsburške monarhije – rekao je Zoran Jekić.




Časopis se sastoji od 280 stranica i sadrži po jedan izvorni te pregledni članak i četiri stručna rada, osam prikaza knjiga i časopisa, jedan intervju i osam eseja. Prvi broj izašao je u nakladi od 200 primjeraka.

- Prvi broj pripremljen je za prosinac 2014., ali zbog niza okolnosti, a posebno problema s financijskim sredstvima nismo ga mogli objaviti. U prvom broju čitatelji mogu nešto saznati o prapovijesnim naseljima na području Parka prirode Papuk, freskama u crkvi svetoga Lovre, "papučkom" graditeljstvu, arheološkim istraživanjima na području Požeške kotline, prelama i predenju u požeškom kraju, ekohistoriji, problemima vezanim uz Prvi i Drugi svjetski rat te o mnogim drugim zanimljivostima iz prošlosti Zlatne doline – dodao je Vinko Tadić.



Zahvalio je svim autorima,suradnicima članovima uredništva, savjeta, lektoricama, korektorima, tehničkom uredniku i drugima koji su sudjelovali u izdavanju ovog časopisa. 


Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI