Promatrajte tranzit Merkura preko Sunčeva diska u gimnazijskoj zvjezdarnici

Tranzit Merkura snimljen 2006. godine
(FOTO: Wikipedia)

08.05.2016. | Vjeran Blašković
Pregleda: 3481

Profesor fizike iz požeške Gimnazije Dragutin Kovačević poziva sve koje zanima astronomija da sutra, u ponedjeljak, 9.5.2016. godine, u poslijepodnevnim satima prate zanimljivu astronomsku pojavu "tranzit Merkura". Ako vas zanimaju astronomski fenomeni, ovaj događaj možete pratiti teleskopom u gimnazijskoj zvjezdarnici u Ulici Dr. Franje Tuđmana u Požegi.

Tranzit Merkura, ako to dozvole meteorološki uvjeti, relativno je rijetka astronomska pojava kada Merkur prividno prelazi preko Sunčeva diska.

Planet Merkur je u odnosu na Sunce malen planet i neće se moći uočiti golim okom. Teleskopi u zvjezdarnici imat će posebne filtre za sunčevu svjetlost te će se Merkur moći vidjeti samo tako. To je i jedini sigurni način, nikako nemojte gledati bez zaštitnih filtera u sunce jer tako možete oštetiti vid. Ako želite vidjeti kako izgleda ova astronomska pojava, dođite sutra u poslijepodnevnim satima u požešku Gimnaziju.


Posljednji put ova se pojava iz naših krajeva mogla promatrati 2006. godine, sljedeća prilika za to bit će 2019. godine.



Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Koje je vaše mišljenje o euru godinu dana nakon uvođenja?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI