Obilježili 20 godina stradanja trojice suboraca na Psunju

Komemoracija kod spomen obilježja na Psunju
(FOTO: 034portal)

13.09.2011. | Antun Mandić / M. N.
Pregleda: 3855

Slavko Galik, član Psunjske satnije Zbora narodne garde obišao je danas skupa s članovima obitelji poginulih mjesto pogibije trojice branitelja kod HRT-ovog odašiljača na Psunju kod Strmca. Ondje su položili cvijeće skupa s predstavnicima brigade, zapalili su svijeće i pomolili se za poginule.

Prije točno 20 godina, 13. rujna 1991. godine, na tom je mjestu iz zasjede napadnuto 6 pripadnika Psunjske satnije, a u tom trenutku na osiguranju releja bilo je 24 pripadnika 1. vidovačke satnije 4. bataljuna 108. brigade ZNG.

Odajući počast trojici poginulima u ime Psunjske satnije ZNG svijeću je zapalio preživjeli iz te zasjede Slavko Galik i zapovjednik 121. brigade brigadir Josip Mikšić. U ime Vidovačke satnije (Požega) ZNG svijeću su zapalili pukovnik Vilko Pavelić i satnik Antun Mandić. Molitvu za poginule hrvatske branitelje predvodio je Vojni kapelan iz Vojne kapelanije „Sveti Ivan Krstitelj“ Požega vlč. Željko Volarić.


Na šumskom putu od releja HRT-a na Psunju do Strmca i prema Novoj Gradišci neprijatelj je uz pomoć domaćih četnika iz okolnih naselja – Cicvare, Cikote, Bjelajci, Gornja Šumetlica i drugih mjesta vršio stalne napade iz zasjede.


Tako su 13. rujna 1991. na Crnoj Bari (predio šume na Psunju) minirali put s namjerom da dignu u zrak autobus koji je prevozio vojnike ZNG iz Požege na smjenu. Međutim prije autobusa naišlo je drugo vozilo, kombi s također hrvatskim vojnicima. Taj kombi dignut je u zrak, pri čemu su poginula tri vojnika Psunjske satnije Ivan Matošević, Stjepan Skrobić iz Cerničke Šagovine i Robert Petanić iz Nove Gradiške. Ostala trojica vojnika koji su također bili u istom kombiju ranjeni su i unatoč tomu uspjeli su se izvući iz teško oštećena vozila te se kroz šumu pješice spustiti do Strmca.

Neprijatelj je na mjestu eksplozije postavio osam streljačkih zaklona s namjerom da uništi veći broj hrvatskih vojnika. Obrana releja Psunj bila je dobro organizirana te je spriječen prekid komunikacije sa Zagrebom i spašena je Nova Gradiška da ne padne u ruke neprijatelja.


Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI