Jedini djed koji je u požeško vatrogastvo doveo unuka: ¨Ponosan sam na njega¨

Vatrogasci Matija Riger i unuk Josip Devčić
(FOTO: Lidija Galić)

05.05.2016. | Lidija Galić
Pregleda: 11371

71-godišnji Matija Riger jedan je od najstarijih vatrogasaca u požeškom DVD-u. Sve je krenulo još prije 55 godina u Našicama gdje je izučavao zanat za dimnjačara.

- Obično su dimnjačari u vatrogastvu. U ovih 55 godina bilo je i lijepih i teških trenutaka. Bilo je situacija gdje smo iz požara izvlačili djecu i izgorene ljude. U tom trenutku morate biti kamena srca, a sve se u vama slama i plakali bi od tuge. Bilo je, srećom i lijepih trenutaka. Najljepši su oni kada uspijemo spasiti ljude i imovinu. Lijepa su i ova druženja. - kaže Matija Riger. Uz matiju je vatrogastvo zavolio i njegov unuk Josip. Još dok je bio malen vodio ga je u vatrogasni dom.

- U početku sam išao gledati kamione koji me jako zanimaju. S vremenom sam zavolio taj poziv. Aktivan član DVD-a sam pet godina. Prva veća akcija su mi bile poplave. Bio sam i na dosta tehničkih intervencija. Znam da će biti i težih situacija, ali spreman sam na to. Tko to voli, ništa mu nije teško - prepričava 23-godišnji Matijin unuk Josip Devčić, po zanimanju mesar.


- Ponosan sam na njega. U 142 godine DVD-a Požega prvi sam djed koji je u vatrogastvo doveo svog unuka. Kad bih mogao vratiti vrijeme, opet bih bio i dimnjačar i vatrogasac - kaže Matija koji je za svoje zasluge dobio niz priznanja i odlikovanja među kojima i najviše vatrogasno priznanje za životno djelo.


Matija i Josip i jučer su bili zajedno na druženju vatrogasaca povodom njihovog nebeskog zaštitnika sv. Florijana. Bila je to prigoda da se požeški DVD zahvali dogradonačelniku Darku Puljašiću za dobru suradnju zbog čega su mu uručili zlatnu plaketu.





Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Koje je vaše mišljenje o euru godinu dana nakon uvođenja?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI