¨Mraz je uništio 50 posto bagremove paše, pčele bi mogle biti gladne¨

Željko Balen i Tomislav Prpić iz pčelarske udruge "Zlatna dolina"
(FOTO: Lidija Galić)

26.04.2016. | Vjeran Blašković
Pregleda: 9804

Temperatura koja se tijekom noći i jutra spustila u Požeštini i do -4 stupnjeva Celzijusovih doslovno je prepolovila najizdašniju pčelinju pašu - bagrem. Pčelari su cijelu pčelarsku godinu jačali zajednice kako bi pčele početkom svibnja bile spremne za veliki unos nektara i peludi bagrema, no to će, kako nam kaže predsjednik pčelarske udruge Zlatna dolina Tomislav Prpić i ove godine izostati.

- Sigurno je uništeno već 50 posto bagrema koji je krenuo s cvjetanjem. Vremenska prognoza je i za idućih 7 do 10 dana također loša pa će se tek vidjeti hoće li što od ovih preostalih 50 posto ostati ili ne. Prošle godine bagremova pčelinja paša je dobro prošla, 2014. godina je bila katastrofalna, a kakva će biti ova, vidjet ćemo, nije krenulo dobro. Bagremu da bi medio treba temperatura između 20 i 25 stupnjeva - kaže Tomislav Prpić dodajući kako pčelari iz cijele Požeštine javljaju informacije o lošem danu za bagrem i pčele.

Pojašnjava da jake pčelinje zajednice sada očekuju upravo bagrem te da neće u prirodi imati previše zamjenskih izvora nektara zbog čega je bagremov med, u godinama kada ga ne pokose mraz i kiša, iznimno kvalitetan i sortan bez previše primjesa peludi i nektara drugih medonosnih biljaka.


Što se tiče stanja u košnicama,  pčele su unijele oko 10 kilograma meda uljane repice koja je na kraju medenja pa će, ako bagrem podbaci, taj med pčelari ostaviti pčelama "u okvirima" kako ne bi morali prihranjivati "pogačama".


No, nije nastradao samo bagrem. Niske jutrošnje temperature rastužile su i povrtlare koji su uranili sa sadnjom rajčice, paprike, mahuna i drugih povrtnih kultura koje su osjetljive na hladnoću. Iznimno topao travanj tako je mnoge prevario, a oni koji su požurili s radovima na zemlji podsjetio da mraza može biti i do polovice svibnja.


Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI