Finski obrazovni sustav nema ocjenjivanja. Naglasak je na učenju u stvarnom radnom okruženju

Tehnička škola-Mobilnost
(FOTO: Tehnička škola Požega)

23.04.2016. | L.G./Tehnička škola
Pregleda: 3866

Tehnička škola Požega, u suradnji s tehničkim školama iz Siska, Županje i Slavonskog Broda provela je još jedan projekt mobilnosti, ovaj put nastavnog i nenastavnog osoblja.

Projektom Step4VET ostvarena je mobilnost 12 sudionika u Espoo (Finska) od 3. do 10. travnja.

Partnerska ustanova u ovome projektu je bila finska Omnia, ustanova koja je 2013. primila državnu nagradu za kvalitetu u obrazovanju uz priznanje za najinovativnije okruženje za učenje.


Cilj projekta Step4VET je modernizacija postojećih kurikuluma partnerskih ustanova kroz inovativne pristupe Finskog obrazovnog modela u strukovnim obrazovnim programima te jačanje međusobnih veza četiriju škola sudionika projekta na regionalnoj razini.




Sudionici mobilnosti imali su priliku prisustvovati predavanjima, radionicama i nastavi i na taj način saznati u čemu je tajna iznimnog uspjeha finskog obrazovnog sustava. Imali su priliku saznati zašto je Omnia predvodnik u državnim i međunarodnim projektima za razvoj obrazovanja koji se temelje na sistematičnim i održivim rješenjima osnovnoškolskom i srednjoškolskom obrazovanju te strukovnom obrazovanju i učenju kroz rad. S finskim su kolegama razmijenili iskustva te razgovarati s učenicima o njihovim iskustvima u dosadašnjem obrazovanju.
Ključne vrijednosti na kojem počiva cijelo društvo Finske, a time i obrazovni sustav, su povjerenje i odgovornost. Ove vrijednosti vidljive su u svim dijelovima profesionalnog i društvenog života, a na tim temeljima je finsko obrazovanje prepoznato u svijetu kao model uspješnog obrazovanja za 21.stoljeće.



Pod vođenjem škole u 21. stoljeću finski obrazovni sustav podrazumijeva izradu individualnog plana rada za svakog učenika te samoprocjenu. Obrazovni sustav nema ocjenjivanja, a naglasak je stavljen na učenje u stvarnom radnom okruženju. Uspjeh učenika koji završava svoje strukovno obrazovanje procjenjuje se demonstracijom vještina na radnom mjestu u kojem sudjeluju učenik, mentor i instruktor.
Projekt financira Europska unija, a sredstva je odobrila Agencija za mobilnost i programe EU u sklopu Erasmus+ programa KA1 za područje strukovnog obrazovanja i osposobljavanja.


Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Izlazite li na glasanje u srijedu, 17.4.2024.?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI