¨Možda razvijenošću zaostajemo za nekim općinama, ali da se borimo i radimo, to sigurno da¨

19.04.2016. | Lidija Galić
Pregleda: 5086

Općina Čaglin danas obilježava svoj dan. Svečanoj sjednici Općinskog vijeća prethodilo je polaganje vijenaca u spomen na poginule čaglinske branitelje te sveta misa u župnoj crkvi.

- Odlazak mladih, nedostatak radnih mjesta, nezaposlenost, mala gustoća naseljenosti samo su nekih od problema koje dijelimo sa svim općinama i gradovima u Slavoniji.  Do prije godinu dana Općina Čaglin  bila je općina od posebne državne skrbi što je bilo i jedino razumno s obzirom na razvijenost naše općine, no to nam je potezom pera ukinuto,  preko noći nas je netko proglasio razvijenima i ustvrdio da našoj općini ne treba pomoć. Općina je dospjela u drugu skupinu odnosno u potpomognuto područje. Eto, blago nama pa smo sad razvijeni - rekao je Dalibor Bardač, načelnik Općine Čaglin. dodajući da je Općina ostala i bez  900 tisuća kuna pomoći iz državnog proračuna te dodatnih 300 tisuća kuna za povrat poreza po poreznim prijavama koji je pao na teret općinskog proračuna. Trošak prijevremenih izbora iz općinskog proračuna izvukao je još dodatnih 350 tisuća kuna.




- Unatoč tome smo u proteklom razdoblju odradili nekoliko važnih stvari za ovaj kraj. Na prvom mjestu bih svakako istakao završetak ove naše sportske dvorane za što je izdvojeno 250 tisuća kuna, u suradnji s Hrvatskim vodama i Tekijom izvršeni su radovi na nastavku odvodnje u centru Čaglina te industrijskoj zoni u vrijednosti oko 200 tisuća kuna. U suradnji s Tekijom napravljeni su priključci za kanalizaciju u ulici Braće Radića gdje su u suradnji sa ŽUC-om napravljeni i asfaltirani kolni ulazi, a vrijednost tih radova iznosila je približno 300 tisuća kuna. Na krov vrtića postavljeni su solarni paneli vrijedni oko 180 tisuća kuna, izvršen je certifikat javne rasvjete, završili smo obnovu obiteljskih kuća preko Fonda za zaštitu okoliša u vrijednosti oko milijun kuna. Krenuli smo u legalizaciju naših mjesnih domova, za Kolodvorsku ulicu u Čaglinu izrađen je projekt rekonstrukcije, izvršena parcelacija te ishođena građevinska dozvola. Uz pomoć Županije u cijelosti je sanirana cesta prema selu Darkovac i iz Darkovca prema Sapni. Aplicirali smo izradu strategije općine Čaglin na mjeru ruralnog razvoja, prošli na natječaju te krenuli s izradom koja je pri samom kraju, a vrijednost izrade je 70 tisuća kuna - nabrojio je Bardač.


U suradnji s LAG-om Posavina dio su projekta u sklopu kojeg čaglinska djeca imaju mogućnost pohađanja igraonice triput tjedno. Tu je i projekt preko Zaklade Slagalica, a riječ je o izgradnji dječjeg igrališta te izgradnja autobusnih nadstrešnica u selima u kojima djeca nemaju mjesto gdje mogu čekati autobus.



Izvorni proračun Općine je 2,2 milijuna kuna.
- Možda razvijenošću zaostajemo za nekim općinama no to nije problem od jučer, već dakako iz naše povijesti i na to nažalost više ne možemo utjecati, ali da se borimo i radimo kao i sve ostale općine i moji kolege, to zasigurno da - zaključio je.

Dožupan za gospodarstvo, Željko Jakopović i čaglinski općinski vijećnik kao jedan od najznačajnijih projekata istaknuo je rekonstrukcija državne ceste D53 kroz Čaglin.

- Imamo problem s dokumentacijom koja je kod nas u Županiji. Slijedi rješavanje imovinsko pravnih odnosa i to je projekt koji znači život za Čaglin. Zato molim sve koji će biti akteri u ovom procesu da budu kooperativni jer nikome nijedan pedalj neće biti oduzet. Ako to budemo dugo razvlačili pitanje je kada će projekt biti završen - rekao je Jakopović dodajući da je potpisan sporazum za završetak radova na akumulaciji Londža vrijedni 1,8 milijun kuna.

- Za Općinu Čaglin nije prihvatljivo nikakvo ukidanje, spajanje ili neka treća opcija u tom smislu da izgubi pravnu osobnost. Nije to samo moja politička retorika nego to temeljimo na čistoj matematici - smatra Jakopović.



Župan Alojz Tomašević poručio je mještanima Čaglina da os hrvatske Vlade očekuju veću potporu nego što je to bilo dosadašnjih godina kada je gotovo nije ni bilo.
- Nije Slavonija samo važna kada treba braniti se na granicama i primati prognanike i izbjeglice. Važno je ovdje ostati i jednako živjeti kao i u svakom drugom dijelu Hrvatske- smatra župan Alojz Tomašević.



Da je iseljavanje stanovništva jedan od najvećih problema čaglinskog kraja potvrđuje podatak da su 1971. godine u čaglinskoj općini živjela 6.334 stanovnika dok ih je na popisu 2011. godine bilo 2.723.
- Na naših 180 četvornih kilometara površine imamo 15 stanovnika po četvornom kilometru i činimo samo 3,5 posto stanovništva županije. Imamo 258 zaposlenih i 174 nezaposlene osobe. Ove su brojke crne. Nisu dobre, ali naravno da se ne predajemo - poručio je svojim sumještanima predsjednik Općinskog vijeća Ivan Demše.



Pogledajte fotogaleriju s obilježavanja Dana Općine Čaglin.



Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI