¨Susjed je palio vatru pored moje drvarnice, zvao sam 112, nitko nije došao¨

Zgarište
(FOTO: Čitatelj)

18.04.2016. | Vjeran Blašković
Pregleda: 8809

"Zapalio je vatru na otvorenom i spaljivao staru građu jer ruši dotrajalu dvorišnu zgradu. Vatru je zapalio na udaljenosti 2 metra od moje drvarnice, a pomnim pregledom mjesta paljenja vidio sam da nije imao nikakvu priručnu opremu za gašenje, čak ni lopatu. Na moje inzistiranje da to takvo paljenje vatre nije u redu, oglušio se", napisao nam je u podužem e-mailu čitatelj Tihomir Tucaković iz Ulice hrvatskih branitelja opisujući događaj koji se zbio protekle subote.

Po njemu nesavjesno paljenje vatre prijavio je Centru 112, no ostao je razočaran jer nitko nije došao provjeriti o čemu se radi. "Djelatnik je rekao da je spaljivanje dozvoljeno. Na moj pokušaj objašnjenja da nisu poduzete mjere opreza i da osoba koja spaljuje otpadnu građu nije pripremila nikakva sredstva za gašenje, rekao mi je da on tu ne može ništa. Na moj upit je li spaljivanje otpadnog drveta i građe prijavljeno, odgovorio mi je da kod njih nitko ništa nije prijavio, a da ne zna je li prijavljeno vatrogasnom društvu. Time je razgovor završen", napisao je čitatelj.

Potrudio se i iz propisa pronašao načine i zakonske postupke po kojima se vatra može paliti, a koje susjed po njemu nije poštovao. Pokušao je dobiti i policiju na 192, a u e-mailu piše kako se na poziv nitko nije javio. Čitatelja zanima jesu li u njegovom slučaju poštivana pravila.


Pročelnik Područnog ureda za zaštitu i spašavanje Požega Slavko Marinac kaže da je paljenje vatre dozvoljeno, a da se u ljetnoj sezoni županu predloži da donese Odluku o zabrani paljenja vatre na otvorenom, što se i dogodi. Kaže kako će tako biti i ove godine, a što se tiče rada Centra 112, kaže kako bi istog trenutka reagirali da je došlo do požara.


- Ako se radi o ugrožavanju života i imovine pozive prosljeđujemo policiji, a ako se radi o požarima vatrogascima. Imamo raznih vrsta poziva i iskustava s pozivima građana "zbog dobrosusjedskih odnosa" - kaže pročelnik Slavko Marinac.

Rekao je kako je proljetna sezona požara prošla jer se najviše požara zbog spaljivanja na otvorenom događa u veljači i ožujku prije vegetacije, a da ih je ove godine bilo znatno manje nego lani.

Zabrinuti čitatelj koji nam se javio poslao je i fotografije zgarišta.
"U prilogu su slike uslikane oko 14:30 na kojima se vidi da vatra na zgarištu i dalje tinja, da nigdje nema nikoga, a vidi se i dokle je plamen dosezao u visinu.

I nadam se da ubuduće neću morati čekati kišu da ugasi vatru na otvorenom koju će zapaliti nesavjesni ljudi i ostaviti ju da gori bez nadzora i moliti se da vjetar ne puhne!", zaključio je e-mail čitatelj.








Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Koje je vaše mišljenje o euru godinu dana nakon uvođenja?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI