Opširni program za sve uzraste u prostorijama Gradske knjižnice, ali i na drugim lokacijama

Aleksandra Pavlović
(FOTO: Tomislav Milanović)

18.04.2016. | Tomislav Milanović
Pregleda: 3779

"Kad dođete na noć knjige prvo što ćete čuti je glas koji čita knjigu. Od 18 do 23 sata će ispred zgrade knjižnice biti akcija neprekinutog javnog čitanja u sklopu naše akcije "Čitam" koja postaje naš zaštitni znak – mali je dio vrlo opširnog i bogatog programa za "Noć knjige 2016." koji je danas najavila ravnateljica Gradske knjižnice i čitaonice Požege, Aleksandra Pavlović.

Noć knjige održat će se 22. travnja s početkom u 17 sati na lokacijama mini knjižnica gdje će djelatnici knjižnice dočekivati građane u akciji "Požega voli mini knjižnice".

- Na ovu akciji ponukani smo činjenicom da se u zadnjih nekoliko mjeseci dogodilo da su nam mini knjižnice demolirane. Želimo poslati poruku da to što neki pojedinac uništi kućicu ne znači da može uništiti ideju iz koje je ta knjižnica i nastala, a to je ideja slobodnog dijeljenja knjiga i znanja. Takvu razmjenu knjiga proteklih godina smo imali na štandovima ispred knjižnice taj program se seli kod mini knjižnica što je i njihova glavna funkcija – rekla je Aleksandra Pavlović.


Od bogatog cjelovečernjeg programa najavila je akciju "Knjiga bez lica" koja će se održati na Odjelu za odrasle.


- Postoji teorija da ljudi knjige biraju na osnovu ljepote naslovnice te knjige. Odabrali smo 50-tak novih knjiga koje nisu bile u fondu, omotat ćemo ih u neprozirni papir i ponuditi svima onima koji se tu večer upišu po jednu tu knjigu. Tu se postiže efekt iznenađenja i vidjet ćemo je li mu se svidjela ili nije – pojasnila je Aleksandra Pavlović.



Tijekom Noći knjige upisnina u knjižnicu bit će 50 kuna, a sve zakasnine ako pojedinci vrate knjigu u "Noći knjige" bit će oproštene. Svi stacionari radit će od 18 do 20 sati s iznimkom stacionara u Velikoj koji će raditi od 16 do 19 sati. U njima će također biti sniženi upis i oprost zakasnine.

Na noći knjige održat će se i tri izložbe: William Shakespeare u Gradskoj knjižnici i čitaonici, izložba "Knjiga svaki dan" koja se ove godine zove "Ja sam Knjiga", a u Galeriji Tunel bit će postavljena izložba "One".

- Radi se o izložbi kreativne radionice za odrasle koju polazi 15-tak žena. One su priredile izložbu najpoznatijih svjetskih ženskih likova u književnosti. Radile su haljine junakinja od papira koje će biti izložene na lutkama. Na izložbi "Ja sam Knjiga" uvršteno je 30 fotografija.  Nazvali smo ju živom izložbom i uz veliku podršku i pomoć srednjoškolaca ona će biti živa, a detalje ne želimo otkrivati – najavljuje Aleksandra Pavlović.



U nastavku pročitajte kompletan program "Noći knjige".

Cjelovečernji programi: akcija neprekinutog glasnog čitanja "Čitam" ispred zgrade knjižnice, "Knjiga lica" kao knjiga iznenađenje za sve korisnike koji se upišu u knjižnicu, William Shakespeare u Gradskoj knjižnici i čitaonici – izložba najzanimljivijih izdanja knjiga i multimedija u predvorju čitaonice, knjižnični vremeplov u 100 slika, prezentacija "Od 1845. nerazdvojni u novom dijelu zgrade, izložba fotografija iz natječaja Knjiga svaki dan pod nazivom "ja sam knjiga" u Galeriji svjetlosti, izložba interaktivne kreativne radionice za odrasle Gradske knjižnice "One", povodom 40. godina obljetnice izdavanja prvog singla u glazbenom odjelu bit će slušaonica Ramonesa, a na odjelu za odrasle bit će slušaonica Louisa Armstronga

Programi za djecu: Shakespeare u svijetlu kazališta, pričaonica i čitaonica o igračkama "igra se nastavlja", radionica izrade glagoljičkih znakova "Moje ime na glagoljici" i radionica izrade igračaka "Limenkove frulice".

Programi za mlade i odrasle: "Računarne igre kao interaktivan medij", prezentacija i predavanje, Tin Englman, proglašenje pobjednika natječaja "Punk s Not Dead", "Požeški book kviz", prezentacija projekta mobilnosti Ekonomske škole "Communication and culture", putopisno predavanje Boška Soldića "Buen Camino, proglašenje pobjednika foto natječaja "Knjiga svaki dan-Ja sam knjiga", nastup grupe Acoustic Porn, after party u "Pivnici Slawoner", Alojzija Stepinca 1, Požega. 


Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Izlazite li na glasanje u srijedu, 17.4.2024.?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI