Potpore u zapošljavanju: Preko 30 posto osoba starijih od 50 godina je nezaposleno

Marija Užar
(FOTO: Tomislav Milanović)

14.04.2016. | Tomislav Milanović
Pregleda: 9277

Hrvatski zavod za zapošljavanje, kao član Mreže javnih službi za zapošljavanje, ove godine po prvi puta organizira Europski dan poslodavaca. U suradnji s Hrvatskom gospodarskom komorom Požeško-slavonske županije Hrvatski zavod za zapošljavanje područni ured Požega danas je organizirao tribinu pod nazivom: "Potpore u zapošljavanju teže zapošljivih osoba".



- Cilj nam je animirati mikro, male i srednje poslodavce, ali staviti u fokus dugotrajne nezaposlene osobe i nezaposlene osobe starije od 50 godine. Više od 30 posto osoba starijih od 50 godina je nezaposleno i oni su nacionalni prioriteti u Hrvatskoj, ali i na našem lokalnom nivou. Želimo pomoći u vidu potpore poslodavcima koji bi ih mogli zaposliti. Danas smo okupili 15-tak poslodavaca pa ćemo u koordinaciji s njima pronaći dodatne mogućnosti – rekla je predstojnica Zavoda za zapošljavanje Područni ured Požega, Marija Užar.


- U mjerama Zavoda sudjelujemo aktivno, posebno u mjeri stručnog osposobljavanja bez radnog odnosa. Problem oko licenciranja nam je zakonski okvir gdje postajemo prespori. Od polaganja majstorskog ispita do davanja licence je šest mjeseci što je previše. Nadamo se da će se nešto promijeniti po tom pitanju. U obrtništvu je alarmantno je stanje, obrti se zatvaraju i velik je pad posljednjih nekoliko godina, a sve više u gradu Požegi -  rekao je Zvonko Martinović iz Obrtničke komore.




- Trenutno koristimo mjere stručnog osposobljavanja bez osnivanja radnog odnosa, a koristimo poticajno zapošljavanje osoba nakon stručnog osposobljavanja. Počeli smo koristiti i mjere zapošljavanja ljudi s umanjenim radnim sposobnostima i nadam se da ćemo sljedeći tjedan tražiti još deset takvih radnika – rekao je Vladimir Petošić iz Spin Vallisa.



- Imamo već uhodanu suradnju sa Zavodom za zapošljavanje. Surađujemo na projektima u kojima su često ciljne skupine teže zapošljive osobe i puno puta tražimo podatke od Zavoda. Imamo i osobe koje kod nas prolaze program stručnog osposobljavanja – rekla je Veronika Pejić iz Regionalno-razvojne agencije Požeško-slavonske županije – PANORA.



Rukovoditeljica Odjela za tržište rada, Mirjana Duvnjak predstavila je unaprjeđenje portala Burza rada i pojasnila kako način registracije koji je vrlo jednostavan, jednostavno treba unijeti osnovne podatke.



- Kad poslodavci postanu registrirani korisnici mogu vidjeti ponudu radnika i imaju mogućnost pretraživanja baze životopisa. Mugu direktno predati oglas za slobodno radno mjesto. Naši savjetnici to direktno vide i u kontaktu s poslodavcem oglas i objavljuju. Sve nezaposlene osobe koje to žele mogu objaviti životopis na portalu Burza rada – rekla je Duvnjak.



Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI