Mladi čuvari prirode: ¨Nismo ni svjesni prirodnih ljepota koje nas okružuju¨

"Mladi čuvari prirode" u parku pokraj Orljave
(FOTO: Tomislav Milanović)

13.04.2016. | Tomislav Milanović
Pregleda: 4236

"Naučio sam se orijentirati po uređajima, a u prirodi to možemo pomoću mahovine i mravinjaka koji su na sjeveru i po suncu. Provodim dosta vremena u prirodi jer živim blizu Orljave. Moji vršnjaci možda više vole kompjutore i mobitele, ali mnogi od njih također vole prirodu. Naučio sam i o raznim ugroženim pticama i životinjama i bilo je zabavno", rekao nam je učenik OŠ Antuna Kanižlića Dario Ribić na današnjoj terenskoj nastavi u sklopu projekta "Mladi čuvari prirode" u organizaciji Javne ustanove za upravljanje zaštićenim područjem Požeško-slavonske županije.



"Mladi čuvari prirode" s profesorima i trenerom iz Javne ustanove za upravljanje zaštićenim područjem Požeško-slavonske županije danas su u parku pokraj Orljave naučili kako se ponašati u prirodi, snalaziti se pomoću karte, kompasa, a i prirodnih pokazatelja, gdje se nalaze zaštićene prirodne vrijednosti u Požeško-slavonskoj županiji, prepoznati određene vrste ptica i što je bio-raznolikost i kako ju očuvati.


- Također provodim dosta vremena u prirodi, jer živim blizu šume. Prvi put sam na ovakvoj radionici i bilo je edukativno i zabavno. Učili smo što trebamo nositi ako se izgubimo i kako se orijentirati. Više bih voljela živjeti u prirodi nego u velikom gradu. Požeška kotlina ima jako puno prirodnih ljepota kojih ponekad ni sami nismo svjesni – rekla nam je učenica OŠ Antuna Kanižlića, Sofija Bošnjaković.




U projektu sudjeluje ukupno 24 učenika iz šest osnovnih škola s područja županije. Učenici izlaze na teren dva puta, a pred kraj školske godine završava prvi dio projekta. Imaju zadatak tijekom ljeta ispuniti radne bilježnice koje su dobili te ih u rujnu donijeti na pregled trenerima.


Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI