Učeničke zadruge: ¨Izrađujemo sapune, sokove, cvjetnjake i igračke, tako razvijamo kreativnost¨

Učenička zadruga iz Brestovca
(FOTO: Vjeran Blašković)

07.04.2016. | Vjeran Blašković
Pregleda: 4711

Na drugoj smotri učeničkih zadruga naše županije sudjelovalo je osam zadruga iz svih dijelova županije. Smisao učeničkog zadrugarstva je razvijati kreativnost, vještine i proizvoditi uporabne predmete. A da su učenici uistinu kreativni i vrijedni pokazuju izložbeni štandovi u požeškoj pješačkoj zoni na kojemu se moglo vidjeli pravo blještavilo i lepeza raznih proizvoda - od prirodnih sokova, kozmetičkih pripravaka - sapuna, krema za ruke, balzama do igračaka i prehrambenih proizvoda.

- Mi proizvodimo cvjetnjake od terakote koje ukrašavamo salvetnom tehnikom i špagom. Glinene cvjetnjake premažemo s drvofiksom razrijeđenog s vodom i lijepimo špagu ili dio salvete koji želimo - ispričala nam je Petra Antunović iz OŠ Braće Radića iz Pakraca.




Izložbu učeničkih zadruga i njihovih radova ocijenit će i prosudbeno povjerenstvo koje će vrednovati radove po raznim kriterijima od pisanog izvješća o zadruzi do ekoloških principa proizvodnje, njegovanje baštine, inovacija, estetskog izgleda i sl., a najbolja zadruga predstavljat će našu županiju na Državnoj smotri učeničkih zadruga.




- U našoj zadruzi ima dvije sekcije - ljekoviti pripravci i modelari. Koristimo ljekovito bilje poput lavande, ružmarina, oraha, limuna, maslačka, neven i drugih u proizvodnji sapuna, dezodoransa, ulja za kosu, balzama za usne, a nevenova mast odlična je regenerirajuća za kožu. Svi su recepti koje koristimo praktični, kao recimo sirup protiv kašlja - ispričala je o radu pleterničke školske zadruge Neven Mateja Ostojić, učenica 8. razreda OŠ Fra Kaje Adžića.

Sapune od ljekovitog bilja i ostale pripravke za zdravu kožu proizvode i učenica Katoličke osnovne škole. U njihove proizvode ide i med, kokosovo ulje, lavanda, a proizvode i prirodne dezodoranse.
- Koristimo eterična ulja, pčelinji vosak i druge prirodne i ekološke pripravke. Zaštitni proizvod nam je medenjak s likom sv. Josipa - ispričala je Marta Štimac iz Požege učenica 7. razreda.





Srednja škola Pakrac predstavila se s radovima izrađenih iz drveta.
- Naša zadruga ima dvije sekcije - stolarsku i likovnu. Radili smo daščice, valjke, kutije i stalke za papir. Uvijek radimo nešto nova, a od prodanih stvari novac ide u zadrugu za nabavku novih repromaterijala - rekao je Antonio Andreatto, učenik 3. razreda pakračke srednje škole.

Pogledajte kako su izgledali ostali štandovi na današnjoj izložbi učeničkih zadruga.

























Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI