Napokon dobili struju u Cikotama: ¨Osjećam se kao da sam se drugi put rodio¨

Stevo Barač
(FOTO: Tomislav Milanović)

05.04.2016. | Tomislav Milanović
Pregleda: 6311

Devet žitelja malenog sela Cikote pokraj Pakraca, nakon 11 godina borbe s HEP-om i Vladom RH, ovih su dana dobili električnu energiju i to u obliku solarnih panela koje im je osigurala Požeško-slavonska Županija, međunarodna organizacija UNDP i Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

- Često smo morali ići u u Pakrac po namirnice i nismo ih mogli trajno pohranjivati, a sada nam je puno lakše. Osjećam se kao da sam se drugi put rodio. Imamo hladnjak i svijetlo, još samo kad bi si mogli priuštiti televizor bilo bi nam savršeno - priča nam Stevo Barač iz Cikota koji je ovim putem zamolio čitatelje ako imaju televizor viška da ga ne bace, nego poklone njemu i njegovoj obitelji.

Živi sa suprugom Milkom i jedno su od tri kućanstva kojima će život biti znatno lakši.





- Od 2005. godine traje naša borba i pokušaji s HEP-om i vladom RH da se to riješi. Tek prošle godine u svibnju smo našli zajednički jezik s međunarodnom organizacijom UNDP i putem Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost dogovorili smo rješavanje električne energije u ruralnim područjima. U Cikotama smo detektirali tri domaćinstva za koja je je deset posto sredstava izdvojila Županija, deset posto UNDP i 80 posto Fond. Ukupna vrijednost investicije na sva tri solarna postrojenja je 167 tisuća kuna – rekao je zamjenik župana izabran od srpske nacionalne manjine, Miroslav Grozdanić.



Sva tri kućanstva dobila su paket od šest solarnih panela, akumulatora za skladištenje električne energije i pretvarača električne energije plus benzinski agregat i hladnjak više klase koji troši manje struje. U kući imaju napon od 220 V, a agregat im služi u periodima kad nema napajanja putem solarnih ploča.









Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI