Borba s vatrom trajala šest sati; troškovi gašenja 22 tisuća kuna. Tko će snositi posljedice?

Vatrogasci
(FOTO: JVP Grada Požege)

04.04.2016. | Lidija Galić
Pregleda: 5496

Požeški vatrogasci zasigurno ni sanjali nisu da će Mladi Uskrs provesti gaseći požar. Gotovo šest sati trajala je njihova borba s vatrom u selu Škrabutnik, desetak kilometara udaljenom od Požege. Gorjelo je oko pet hektara niskog raslinja, drveća i suhog lišća, a krivac za požar je ljudski faktor.



- Gasilo je 20 vatrogasaca iz JVP Grada Požege i DVD-a Požega s pet vozila. U početku smo mogli gasiti s ceste, međutim kad se požar proširio, morali smo motorkama krčiti put da bismo uopće ušli u šumu i mogli gasiti. Srećom, požar smo zaustavili na samom rubu borove šume jer da je vatra zahvatila i taj dio, posljedice bi bile znatno veće i vjerojatno bismo gasili još i danas. U gašenju su nam pomogli i mještani Danijel Rstić i Mirko Danilović i na tome im hvala - kaže Zdenko Mautner, zapovjednik JVP Grada Požege.








Jučerašnji požar najveći je na području Požeštine u ovoj godini, a troškovi gašenja premašuju iznos od 22 tisuća kuna.

Postoji niz zakona koji propisuju kazne za izazivanje požara.
Prema Kaznenom zakonu kazna za dovođenje u opasnost života i imovine općeopasnom radnjom je od šest mjeseci do pet godina zatvora. Ukoliko je počinitelj ovakvo djelo izazvao iz nehaja, može dobiti zatvorsku kaznu do tri godine zatvora.
Prema Zakonu o zaštiti od požara svaka fizička ili pravna osoba odgovorna je za neprovođenje mjera zaštite od požara, izazivanje požara kao i posljedice koje iz toga nastanu. Fizička osoba koja izazove požar kaznit će se novčanom kaznom od 15 do 150 tisuća kuna ili zatvorskom kaznom u trajanju od 60 dana. Ako je požar izazvala iz nehaja, novčana je kazna od dvije do 15 tisuća kuna.

Kazne za izazivanje požara regulira i Zakon o poljoprivrednom zemljištu.
Tko i kakve posljedice će snositi za jučerašnji požar znat će se nakon očevida, za koji iz policije doznajemo da je još uvijek u tijeku.

Mautner i ovom prilikom upozorava građane na oprez prilikom paljenja suhe trave i grana u voćnjacima te podsjeća da su dužni osigurati područje oko mjesta spaljivanja te imati barem minimalnu opremu za gašenje.




Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI