Od Ratarnice do doktorata: Kad sam došao na Agronomski fakultet, gotovo sam se prošetao kroz njega

Branko Rezo, bivši je učenik požeške Ratarnice
(FOTO: Mladen Mirković)

01.04.2016. | Mladen Mirković
Pregleda: 6276

Branko Rezo bivši je učenik Poljoprivredno-prehrambene škole u Požegi, tadašnje Ratarnice. Školu je završio 1965. godine nakon čega je upisao Agronomski fakultetu u Zagrebu. Diplomirao je 1969. godine te na fakultetu ostao raditi sve do 2012 godine. Danas je doktor znanosti.

- Na Ratarnicu sam često dolazio jer sam se upravo tu osjećao kao kod kuće, naročito kada je bila zadnja generacija profesora koji su meni predavali. U to doba sam već sugerirao mladim kolegama učenicima da idu studirati. Mogu vam reći da je uspjeh bio dobar. Koliko se ja sjećam od tih generacija dok sam ja dolazio minimalno pet učenika je odlazilo na Agronomski fakultet i završavalo s dobrim znanjem, a temelj im je upravio bio poljoprivredna škola - prisjeća se dr. Branko Rezo.

- Kad sam kao učenik ove škole došao na Agronomski fakultet, gotovo sam se "prošetao" kroz njega jer smo dobili od naših starijih kolega bazu, a na fakultetu je bila samo nadogradnja. Završavali smo školu s praktičnom obukom. Bili smo upoznati sa svime i radili smo sve - rekao je.


Kaže kako je interesantno i pohvalno to što su se neki bivši učenici vratili u Poljoprivrednu školu kao profesori i danas još rade.


- Mislim da bi ova škola trebala ponovno biti Ratarnica, rasadnik novih poljoprivrednih tehnologija i obnova starih. Recimo u ovom kraju nema nikakvog centra gdje bi se  mogle skupljati stare voćne vrste, a nekada je po tome Ratarnica bila poznata. Ljudi od Osijeka do Okučana su dolazili na Ratarnicu po voćne sadnice. U školu treba uvesti ekološku proizvodnju, lozne sadnice, proizvodnju meda, ljekovito bilja i začinske proizvode - smatra Rezo.


Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Koje je vaše mišljenje o euru godinu dana nakon uvođenja?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI