Krmača u Grabarju oprasila 23 praščića: ¨Ovo je čudo, iako se svaki dan događaju nenormalne stvari¨

Nevenka Ribičić
(FOTO: Mladen Mirković)

29.03.2016. | Mladen Mirković
Pregleda: 18699

Ovih dana u Grabarju se dogodilo malo čudo. Kod obitelji Ivana i Nevenke Ribičič krmača je za Uskrs oprasila 23 praščića od kojih je nažalost 11 uginulo.

- Nismo nikada očekivali niti doživjeli da nam krmača oprasi 23 praščića. Znalo se dogoditi da imamo 16, 17 ili 18 praščića, ali to je koliko toliko i normalno. U subotu predvečer je krenulo prašenje i trajalo je do dva sata u noći u nedjelju - kaže nam Nevenka Ribičić.

Ovo su treći prasci ove krmače. Pasmine je njemačkog landrasa koja je prirodno naparena također s nerastom iste pasmine.







- U ovo vrijeme svašta se događa pa me ovoliki broj praščića niti ne čudi jer svaki dan se dogodi nešto novo i nenormalno. Ipak je čudno jer cijeli život se bavimo poljoprivredom i uzgojem svinja, a nismo nikada ovako nešto doživjeli niti u susjedstvu niti dalje.

­Prasci su jako sitni i mali zbog tolikog broja, a i iscrpe krmaču dok dolaze na svijet. Trenutno ih je ostalo 12, ostali su zbog manjka sisa i nemoći uginuli što je i normalno u ovom ciklusu proizvodnje bez obzira na to što se ova krmača na vrijeme oprasila i što je sve je bilo u redu.

Obitelj Ribičić obrađuje oko 20 jutara zemlje, imali su 15 krava, ali zbog same situacije u poljoprivredi i loše ekonomije u državi jednostavno ih se ne isplati uzgajati.


Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI