Dijecezanski muzej: ¨Uz sakralnu zbirku bit će izložena i zbirka suvremenih umjetnika¨

Požeški biskup Antun Škvorčević
(FOTO: Lidija Galić)

25.03.2016. | Lidija Galić
Pregleda: 3509

Završeno je uređenje Dijecezanskog muzeja Požeške biskupije. U tijeku je izrada opreme za postavljanje pojedinih predmeta muzeja. Bit će izloženi predmeti prikupljeni u Požegi, u crkvi. sv. Terezije koja ima ne samo predmete iz svoga života, nego su u nju dospjeli i predmeti kojima su se Isusovci služili u Kolegiju te predmeti koje su koristili Pavlini tijekom desetgodišnjeg boravka na ovom području.

- Tu su i predmeti iz pojedinih župa sadašnje Požeške biskupije. Riječ je o liturgijskim predmetima u tekstilu i metalu, liturgijskim knjigama, a tu su slike i kipovi koju su bili nekad u našim crkvama. To je sakralna zbirka muzeja uz koju postoji i zbirka suvremenih umjetnika. U njoj su predmeti prikupljeni putem donacija, slike i kipovi od umjetnika Ive Dulčića i drugih umjetnika. Htjeli smo kroz tu zbirku suvremene umjetnosti posvjedočiti ono što je Duh stvorio u Hrvatskoj u novije vrijeme i to od autora koji imaju određenu težinu po prosudbi znalaca u umjetnosti - pojašnjava požeški biskup Antun Škvorčević.








- Vjerujem da će taj trajni postav nadopuniti ono što u Požegi imamo te poslužiti osobito djeci i mladima u školi da kroz njih konkretno mogu "opipati" kojem kulturološkom krugu pripadaju i u kojem duhovnom identitetu se nastoje izgrađivati u katoličkim školama - dodao je biskup.

Muzej će biti otvoren 10. lipnja, a 11. lipnja u Požegi će biti organizirano predstavljanje monografije o Ivi Dulčiću u prigodi 100-te obljetnice njegova rođenja jer upravo u Dijecezanskom muzeju u Požegi je 50-ak njegovih djela. Održat će se i okrugli stol o njegovu životu.

- U sakralnoj zbirci imamo predmete od 15. stoljeća na dalje, križ i kaleži koji su služili na ovim prostorima. Predmeti iz doba Otomanskog carstva su uglavnom bili uništeni pa srednjovjekovlja nemamo, osim u objektima poput crkve sv. Lovre. To su najsnažniji predmeti koji svjedoče o periodu od 15. do 17. stoljeća. Period 18. stoljeća nakon Osmanlija te i 19. stoljeće su već puno bogatiji. 20. stoljeće je malo skromnije jer smo imali 2. svjetski rat i bilo je siromaštvo te komunizam u kojem nije bilo sakralnog stvaranja - kaže biskup.

Ističe kako se predmeti u muzeju nadopunjuju s riznicom Katedrale gdje je izloženo samo ono što je tijekom povijesti služilo u Katedrali dok su u Dijecezanskom muzeju i svi ostali predmeti.








Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI