Ustaju u svitanje i klapaju selom: ¨Budimo seljane jer su crkvena zvona zavezana i ne zvone¨

Bučki klapači Marko, Valentin i Valentina
(FOTO: Lidija Galić)

25.03.2016. | Lidija Galić
Pregleda: 7634

Veliki petak, šest sati. Na ulicama pleterničkih sela nigdje nikoga. Većina mještana još spava. Točno u šest  kroz selo se  čuje buka klapača i čegrtaljki. Djeca iz Buka, Svilne i Resnika na taj način u Velikom tjednu bude svoje suseljane. Riječ je o tradiciji koja se u ovom pleterničkom kraju njeguje desetljećima. Klapanje je prisjećanje na to kako su Isusa pribijali na križ.

- Na ovaj način budimo seljane jer su crkvena zvona zavezana i ne zvone. Nekad nas je bilo puno više. I jutros nas je trebalo biti najmanje deset. Valjda su danas ostali zaspali - kažu nam Marko Cavrić, Valentina i Valentin Matošević iz Buka.
- Malo je hladno, ali izdržat ćemo. Idemo tako već godinama i nama je to čast. Prolazimo kroz cijelo selo - dodaje Valentina, jedina djevojčica koja je danas uranila kako bi sudjelovala u klapanju jer, kaže, želi očuvati ovu lijepu tradiciju u svom selu.






U susjednom selu susrećemo 13-godišnjeg Luku Mazala i 7-godišnjeg Gabrijela Šipuru.


- Nas je samo dvojica u selu. Ja već idem četvrtu godinu, a Gabrijel je prvi puta išao lani. Proći ćemo kroz cijelo selo - kaže nam Luka.
Zaustavljaju se kod seoskog raspela. Ostavljaju čegrtaljke i klapače na ogradi kako bi se pomolili te nastavili dalje.






U Resniku svoje seljane jutros su na blagdan Velikog petka podsjetili Ante Jakovljević,  Karlo Mitrović, David Mahulik i Lovro Mitrović.
- Čegrtaljke i klapače smo naslijedili od svojih očeva. Netko je to izradio još davno. Volimo ovo i nije nam se problem bio ustati jer to su nekad davno radili i naši očevi - kažu dečki iz Resnika.

Svoje će suseljane klapanjem buditi i sutra, na Veliku subotu.










Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI