¨Bili smo zajedno u Tigrovima. Uvijek se borio za ljude. Boljeg ministra nismo mogli poželjeti¨

Josip Širić Šaban
(FOTO: 034 portal)

18.03.2016. | Lidija Galić
Pregleda: 7250

"Kad sam u studenom 1990. godine došao u Tigrove razvrstali su nas u četiri čete. Ja sam bio u drugoj, a Tomo Medved u četvrtoj. Prva smo dva mjeseca radili osiguranja u Zagrebu. Osiguravali smo zgradu HTV-a, Sabora, MUP-a, čuvali smo Manolića i Boljkovca te predsjednika Franju Tuđmana. Nakon toga smo imali blokade vojarni. Tu smo se upoznali i sprijateljili. Prvi teren nam je bio za Uskrs, na Plitvicama. Bilo nam je to vatreno krštenje", prepričava svoje prve dane u 1. brigadi Tigrovima, Josip Širić Šaban iz Vidovaca.

- U brigadi je bilo 20 dječaka iz Požeško-slavonske županije. Bili su to sinovi i ustaša i partizana i domobrana i pravoslavaca. Tko god je osjećao potrebu, bio je tu. Bili smo jedinstveni i nije bilo podjela kao sada - kaže Šaban.

S ponosom se prisjeća tih dana jer jedan od njegovih prijatelja iz Tigrova je novi ministar branitelja Tomo Medved. Za svog suborca, danas ministra, ima samo riječi hvale.


- Tomo je jedan od onih koji je mukotrpnim putem došao od običnog vojnika do generala. Triput je čak bio ranjen. On i Damir Tomljanović Gavran koji je poginuo 1994. godine, ostali su svima u sjećanju jer su se brinuli o ljudima. Uvijek su išli prvi ne pitajući kako će to za njih završiti. Nisu sjedili u kancelarijama - prisjeća se Josip Širić.





Posljednji teren na kojem se susreo s Tomom Medvedom bio je na novogradiškom području.

- Sjećam se kao danas, prošao je pored mene i rekao mi da pripazim stavim šljem jer bih mogao poginuti. I tako je doista bilo, ubrzo su krenuli snajperski meci. Tomo je sa sobom na ratište donio kućni odgoj. Mislim da nema poštenijeg među nama i da netko može nešto loše reći za njega. Uvijek se borio za ljude i vjerujem da će sada kad je ministar dati sve od sebe da se izbori za hrvatske branitelje, posebice one koji su stavljeni na margine - smatra Širić.

Vjeruje da će u tome i uspjeti, no kaže, znajući ga iz ratnih dana, ne bude li u tome imao slobodne ruke, zasigurno to neće tolerirati.

- On je čovjek koji ne priča puno, no svaki problem će riješiti razgovorom - kaže na kraju Širić dodajući kako vjeruje da će i branitelji biti dovoljno pameti i da neće imati megalomanske apetite.


Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI