Cvjetnjaci od deka i cementa: Izrađujem ih za svoju dušu, a i brže mi prođe vrijeme

Stjepan Brus
(FOTO: Tomislav Milanović)

18.03.2016. | Tomislav Milanović
Pregleda: 8827

Stjepan Brus 71-godišnji je stanovnik Brestovca koji ima jako zanimljiv i neobičan hobi. On izrađuje unikatne i neobične ukrasne cvjetnjake od komada starih deka koje učvršćuje s cementom.




- Radi se o dekama koje više nikom ne trebaju i dobivam ih iz vojarne. Mislio sam kako bi šteta bilo baciti nešto od čega se može napraviti nešto novo. Izrežem jedan komad za koji procijenim da će biti dovoljno velik za cvjetnjak, natopim ga u cementu, to se nekoliko sati suši i učvršćuje, a zatim slijedi bojanje - pojašnjava nam Stjepan.


Postupak za dobivanje ovih neobičnih cvjetnjaka pokazao mu je jedan trgovački putnik. Stjepan je u invalidskoj mirovini, a po struci je soboslikar tako da je vješt u bojanju što mu je uvelike pomoglo u izradi.





- Cvjetnjaci su dosta lagani i ponekad ih vjetar može srušiti tako da su čvršći i stabilniji ovi manje površine. Nisam još kod nikoga iz naše županije vidio da izrađuje ovako nešto, ali ja to ne radim u neke komercijalne svrhe nego za svoju dušu, a i dosta sam ih podijelio susjedima. Ljudima to uvijek bude jedan interesantan poklon - priča nam Stjepan



Uz cvjetnjake izrađuje i kućice za ptice i ima jednu u dvorištu. Kaže kako su u proljeće vrapci česti posjetitelji, a preko zime kućicu posjećuju većinom sjenice. Napravio je i zanimljiv mostić koji preko jarka vodi u njegovo dvorište.



- U mirovini sam i život na selu ponekad zna biti monoton tako da mi izradom cvjetnjaka i uređenjem dvorišta kvalitetnije i kreativnije prođe vrijeme.  Ovaj mostić preko jarka sa starinskim kotačima sa slavonske kočije napravio sam iz razloga da po noći ne promašim dvorište – našalio se Stjepan.






Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Koje je vaše mišljenje o euru godinu dana nakon uvođenja?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI