Korado Korlević u Požegi:¨Školstvo je loše, a to je zrcalo zajednice u kojoj živimo¨

Korado Korlević u Požegi
(FOTO: Bojan Miščević)

15.03.2016. | Bojan Miščević
Pregleda: 5399

Korado Korlević, priznati hrvatski znanstvenik i voditelj Zvjezdarnice u Višnjanu gostovao je jučer u Osnovnoj školi Antuna Kanižlića u Požegi. Slučajno se našao u Slavoniji pa je na poziv svog prijatelja, profesora Gorana Đurđevića, održao predavanje na temu "Kada započeti sa znanstvenom edukacijom?"

- To je kao da pitate kada je prerano početi trenirati sportaša ili kada je prerano da se glazbenik uhvati učenja nekog instrumenta. Život je kratak, a ima se mnogo toga za naučiti, što prije se krene, to bolje. Poriv svakoga od nas pa i majmuna od kojih smo nastali je da upozna i istraži svijet oko sebe. Još kao dijete sam bio znatiželjan, želiš maknuti upitnike. Makneš jedan upitnik, iza su još četiri nova i pokušavaš ostati dijete i tamaniti te upitnike cijeli život. Ja sam učitelj, moj posao je da u ekipu za tamanjenje upitnike uključim čim više djece. Djeca su ta koja te tjeraju na dalje, zbog djece se ne ide u inozemstvo već se ostaje tu - izjavio je profesor Korlević.

Dodaje kako je danas situacija u hrvatskom školstvu i znanosti dosta loša.


- Nije to pitanje novca, ako pogledamo 50 godina unazad, bilo je puno manje novca a škole su bile dobre. Zajednica je problem, škola je samo zrcalo društva. Mi ne možemo imati finski model školstva u Hrvatskoj dok mi ne postanemo Finska ili Izrael. Ako zajednica ima problem, ima ga i školstvo. Hoćemo li mi imati snage izgurati proces da zbilja školstvo postane ono što je nekad bilo? Prvu stvar koju država treba napraviti je da makne šape sa školstva i da ne razmišlja o kurikulima već da se da ljudima koji rade svoj posao da razmišljaju o tome. Svaki put kad ti netko odozgora naredi nešto, a ti si učitelj i zbilja znaš svoj posao, znaš da nešto za tvoj razred, za tvoj okruženje ne paše iz kurikuluma, to nije dobro. Prije smo imali mogućnost to mijenjati na licu mjesta. Svaki učitelj velikim dijelom mora biti odgovoran za svoj kurikulum, za svoj program - ispričao je Korlević.


Kaže kako je radio u mnogim seoskim školama, gdje se ne može držati nastava na književnom jeziku u petom razredu, već književni morate polako uvoditi da bi oni do osmog razreda znali zapravo pričati hrvatskim jezikom.




Zvjezdarnica Višnjan nastala je odlukom skupštine Amaterskog astronomskog društva Višnjan od 13. studenog 1992. godine kao javna zvjezdarnica, a naknadnim odlukama Astronomskog društva Višnjan i Znanstveno edukacijskog centra Višnjan tijekom 2005. godine postala je astronomski institut.
U svom djelovanju istakla se na astrometrijskim mjerenjima i otkrićima malih tijela. U razdoblju od 1995. do 2001. godine, zabilježeno je 1749 otkrića asteroida. Zvjezdarnica Višnjan trenutno je najaktivnija u popularizacijskim i edukacijskim projektima u sklopu Znanstveno Edukacijskog Centra Višnjan, koji uključuju progrAame za učenike svih uzrasta iz mnogih područja znanosti.








Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Koje je vaše mišljenje o euru godinu dana nakon uvođenja?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI