Nova znanja: Gimnazijalci sada računala spajaju s fizičkim svijetom u internet stvari

Ines Herceg
(FOTO: Vjeran Blašković)

13.03.2016. | Vjeran Blašković
Pregleda: 10751

Stručnjaci kažu ako želite izabrati zanimanje koje će u budućnosti biti traženo na tržištu da odaberete tehnološka zanimanja, programiranje, kodiranje, robotiku, automatiku i srodne tehničke struke. Specijalisti za takva područja i danas se zapošljavaju odmah nakon obrazovanja, a i u budućnosti će biti sve traženiji. U vremenu kada se sve robotizira i automatizira to je siguran odabir, rad s djecom na razvoju takvih znanja treba započeti od najmanje dobi.

Kako bi učenici u Hrvatskoj bili ukorak s vršnjacima u Europi s obrazovanjem o robotici i automatici pobrinuo se privatno financirani Institut za razvoj i inovativnost mladih (IRIM) iz Zagreba koji kao glavnu platformu za razvoj mladih vidi upravo u robotici i automatici. Do siječnja ove godine IRIM je imao 60-ak donacija hrvatskim školama i udrugama mladih koje su dobile Arduino didaktički materijal.







Arduino je otvorena računarska i softverska platforma koja omogućava stvaranje uređaja i naprava koje spajaju računala s fizičkim svijetom tj. stvaraju internet stvari. Osmislila ga je talijanska tvrtka SmartProjects 2005. godine rabeći 8-bitne mikrokontrolere.

Prednost ovakvog sustava je u tome što nema potrebe za lemljenjem elektroničkih elemenata, kao što se to nekada moralo raditi, već se sve radi programiranjem na računalu i prespajanjem pinova, slično kao Lego kockice. Učenici koristeći ovakav sustav u nastavi stječu znanja računalnog programiranja, upravljanja mikrokontrolerima, razvijaju kreativnost, inovativnost i tako u današnje digitalno doba stječu neophodna znanja i vještine koje će im uvelike pomoći u njihovom daljnjem školovanju i radu.

Dvije donacije IRIM-a došle su i u Požeško-slavonsku županiju, u OŠ Vladimir Nazor u Trenkovu i Gimnaziju u
Požegi gdje smo i provjerili o čemu se radi i kakve novosti donosi Arduino didaktički materijal u obrazovni sustav.


Sanja Grabusin

- Učenici su dobili konkretnu primjenu znanja programiranja na računalu. Kako odradimo koju naredbu u programskom jeziku tako ju primijenimo na Arduinu. Mogućnosti su neograničene. Semafor se može isprogramirati i na Arduinu izraditi za 5 minuta - priča nam profesorica informatike u Gimnaziji Sanja Grabusin.
Gimnazijalci su početkom školske godine od IRIM-a dobili 10 Arduino kompleta vrijednih oko 500 dolara, a profesorica Grabusin ga je u nastavu probno uvela s 3.a razredom matematičkog smjera.


Mario Zelić i Stjepan Gotovac

- Programiramo u računalnom jeziku C++, putem USB sučelja računalo je spojeno s Arduino elementima. Tako smo na računalu isprogramirali vrijednosti i na Arduino sučelju složili elemente i dobili termometar koji mjeri temperaturu u prostoriji i prikazuje ju na malom zaslonu - objašnjavaju nam Ines Herceg, Stjepan Gotovac i Mario Zelić, učenici 3.a razreda. Ines kaže kako su na nastavi prije samo programirali, a sada je programiranje dobilo konkretnu primjenu u fizičkom svijetu putem Arduina.

- Radili smo program i složili Arduino elemente tako da dobijemo disko svijetla koja se pale na određene frekvencije. Spajali smo zvučnik, senzore, mikrofon i led diode - ispričala je Ines.





Govore nam da je robotika danas svugdje i da će im ova znanja pomoći u njihovim daljnjem obrazovanju. Mario Zelić kaže da će studirati medicinu, ali da je i tamo robotika sveprisutnija te mu primjena ovakvih znanja može samo pomoći.

Profesorica Grabusin pojašnjava kako učenici rade u parovima, jedan učenik programira, a drugi slaže elemente. Učenici Gimnazije ovom su donacijom i primjenom Arduina ušli u svijet tehničkih struka i znanja koja se više stječu na tehničkim školama.

Napredniji Arduino sustavi mogu biti programirani u prave robote. U smislu daljnje robotizacije Hrvatske IRIM je osmislio i sustav robotičke lige Croatian makers, natjecanja u robotici u koje će biti uključene osnovne i srednje škole te udruge mladih.

Hrvatskoj slijedi prava robotička revolucija.


Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI