Učenici ¨rešetali¨ političare, zanima ih isto što i vas: bazeni, sportske dvorane i parkirališta

Učenici u Gradskoj vijećnici
(FOTO: Vjeran Blašković)

09.03.2016. | Vjeran Blašković
Pregleda: 9446

Jeste li znali da su objekti Grada Požege u povijesti dva puta izgorjeli u požarima? Znate li da Grad Požega ima Upravni odjel za europske integracije?

Odgovore i pojašnjenja na ova pitanja, ali i mnoga druga dobili su u Gradu Požegi učenici osnovnih i srednjih škola te studenati Veleučilišta koji su danas posjetili Gradsku kuću gdje su saznali kako i u kojim uvjetima radi gradska uprava.

Učenici OŠ Antuna Kanižlića gradonačelniku Vedranu Neferoviću i predsjedniku Gradskog vijeća Nini Smolčiću postavljali su pitanja koja ih najviše tište.







- Hoće li se Trg Sv. Trojstva zatvoriti za promet - pitala je Lucija Brus. Gradonačelnik joj je odgovorio da je raspisan natječaj koji treba dati uvid u to kako stručnjaci vide središnji požeški trg bez automobila. Rekao je kako se promet neće moći u potpunosti izbaciti s trga, a da struka treba dati prijedloge. Rekao je i kako je plan kada se stvore uvjeti na lokaciji gdje je sada "Vrtić po gradom" izgraditi novo parkiralište.

Zanimalo je djecu i zašto osnovne škole nemaju svoje sportske dvorane te saznali da bi se jedna trebala graditi uz Osnovnu školu Dobriše Cesarića.

Nino Smolčić odgovorio je na pitanje o bazenima i želji djece da oni budu zatvornog tipa. "Zatvoreni bazeni iznimno koštaju, s izgradnjom priča tek počinje", pojasnio je Smolčić objašnjavajući kako su troškovi održavanja i pogona bazena izuzetno veliki. Rekao je kako problema s tim ima u nekim gradovima u kojima su bazeni izgrađeni. Dodaje kako je važna kritična masa ljudi koji bi koristili bazen, a pokazalo se da se zatvoreni bazeni ne mogu samofinancirati u gradovima manjim od 120.000 stanovnika. Tako je i Grad Vinkovci, rekao je Smolčić, bio blokiran zbog troškova održavanja zatvorenog bazena. Problema ima i u Slavonskom Brodu koji je osmi po veličini grad u Hrvatskoj. Gradonačelnik Neferović iznio je procjenu da bi troškovi takvog bazena u Požegi godišnje iznosili 2 milijuna kuna.





Govorilo se i o pomoći poljoprivrednicima kojih po učenicima ima malo. - Hrvatska je članica Europske unije i kao Grad ne možemo davati subvencije. Najbolje ćemo im pomoći tako da kupujemo njihove proizvode. U tom smislu ostvarili smo suradnju s fakultetom u Osijeku kako bismo napravili prostor na kojemu bi naši proizvođači bili dostupni - odgovorio je učeniku gradonačelnik Neferović.

Kao pozitivnu kritiku gradski čelnici prihvatili su i učeničko pitanje zašto se prestalo s pranjem ulica tj. zašto se to ne radi češće. Rekli su da će o tome razgovarati s direktorom Požeškog komunalca, ali da postoje planovi i oprema s kojima se to radi.

Što su učenici, između ostaloga, saznali o povijesti i radu požeške gradske uprave pogledajte u videu.




Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI