¨U obiteljskoj medijaciji supružnici sami trebaju ponuditi rješenja. Tada su obje strane zadovoljne¨

Martina Vlašić, ravnateljica požeškog Centra za socijalnu skrb
(FOTO: Lidija Galić)

07.03.2016. | Lidija Galić
Pregleda: 6978

Centar za socijalnu skrb Požega, u skladu s novim Obiteljskim zakonom, odnedavno provodi postupke obiteljske medijacije. Svrha mu je postizanje plana o zajedničkoj roditeljskoj skrbi i drugih sporazuma u vezi s djetetom.

- Stranke mogu sporazumno riješiti spor iz obiteljskih odnosa. Preporučuje se u situacijama razvoda braka, ali i u svi spornim pitanjima u svakodnevnom životu obitelji poput odnosa u užoj i široj obitelji, pitanja starijih osoba i odrasle djece, pitanja vezanih za smrt člana obitelji, neplodnost i posvojenje, odluke o brizi o članovima obitelji koji ne mogu samostalno živjeti, suživotu više generacija, raspodjeli obiteljske imovine i slično - pojašnjava Martina Vlašić, ravnateljica Centra za socijalnu skrb Požega.

Obiteljsku medijaciju provode stručni, posebno educirani , radnici Centra.


- Zainteresiranih ima, no  naša je sredina vrlo zatvorena. Ljudi jednostavno trebaju više raditi na sebi i sami sudjelovati u rješavanju određenog problema. Teško se odlučuju na ovakve stvari i potrebno je njihovo aktivno sudjelovanje. Trebaju ponuditi rješenja, a mi im pomažemo u realizaciji toga. U takvim su slučajevima obje strane zadovoljne - dodala je Vlašić.


Centar za socijalnu skrb Požega, ističe dalje ravnateljica, provodi i izvansudsku nagodbu za maloljetnike i mlađe punoljetnike u slučajevima kada državno odvjetništvo donese odluku o nepokretanju  kaznenog postupka te se pruži mogućnost da se mlade osobe uključe u postupak posredovanja i poprave počinjenu štetu.

- Postoje kriteriji kada se takva odluka može donijeti, što je u nadležnosti državnog odvjetništva, a postupak izvansudske nagodbe se održava u Centru za socijalnu skrb Požega. Licencirani posrednik obavlja odvojeni razgovor s osumnjičenikom i oštećenikom, te zajednički razgovor u kome se daje mogućnost da se šteta popravi i uspostavi socijalni mir - pojasnila je.

Centar za socijalnu skrb surađuje s požeškom podružnicom Obiteljskog centra u sklopu kojeg je oformljen tim kojeg čine socijalni radnik, psiholog i odgajatelj.
U planu su programi škole za roditelje i program podrške ranog razvoja i privrženosti kod djece do jedne godine života. Svakog tjedna se organiziraju tematske radionice za djecu, a informacije o svim aktivnostima se mogu dobiti na brojeve 034/276-133 i 034/276-162.   

- Potaknuti rezultatima prošlogodišnje inicijative skretanja pozornosti na izbor zanimanja dadilje, želimo dodatno informirati osobe koje su već pokazale interes za bavljenjem ovom djelatnošću, a s ciljem da se u gradu Požegi oformi prva skupina zainteresiranih za obavezno formalno osposobljavanje za dadilju. Upisi za osposobljavanje dadilja su u tijeku, u Učilištu Maestro, Požega. Za sve dodatne informacije potrebno je nazvati na brojeve telefona 034/276-162 i 034/276-165 - poručuje Martina Vlašić.

    
 


Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Koje je vaše mišljenje o euru godinu dana nakon uvođenja?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI