04.03.2016.
Tomislav Milanović
Pregleda: 6232
11. Kup ugostitelja sv. Grgur
(FOTO: Tomislav Milanović)
"Pripremala sam se dosta dugo za ovaj kup i nadam se dobrom rezultatu. Sommelierstvo je prosuđivanje, otvaranje i poznavanje vina. Uz to moramo opisati zašto smo odabrali baš tu sortu vina. Moj otac voli vina i od toga se rodila moja ljubav prema vinu. Očekujem da ću biti barem među prvih pet mjesta u kategoriji sommelieri", rekla nam je učenica Obrtničke škole Požega Marina Svetec na 11. Kupu ugostitelja Sv. Grgur koji se danas održava u Domu obrtnika u Požegi.
Učenici Obrtničke škole Požega i škole iz četiri županije Hrvatske natjecali su se u šest kategorija. To su pripremanje kratkih i dugih alkoholnih barskih mješavina, bezalkoholnih mješavina u električnom mješaču, barskih mješavina slobodnim stilom, sljubljivanje vina uz izrađeni flambirani uradak – sommelier junior, te flambiranje slanog i slatkog jela.
- Učenici su morali zadovoljiti tehniku i savladati dobro prepoznavanje okusa, mirisa, začina i boje i mirise vina. Cilj nam je da naši budući ugostitelji odu raditi na more sa znanjem o našim proizvodima i da naša vina znaju predstavljati u Dalmatinskim krajevima. Interes učenika za Kup ugostitelja je bio jako velik, ali ograničeni smo prostorom. Nekad smo kup održavali u Grabriku kad smo punili dvoranu i imali natjecatelje iz cijele Hrvatske. Sad imamo sredstava koliko imamo - rekao je Zvonimir Škopec, mentor stručni učitelj obrtničke škole.
- Natječem se u flambiranju slanih jela i to zna biti jako uzbudljivo. Učimo nešto novo i prije nisam znala ništa o tome. Tek kada sam krenula u hotelijerski smjer sam naučila nešto o tome i shvatila što je to flambiranje. Potrebno je dosta vježbe, za ovaj kup sam se pripremala mjesec dana, ali očekujem dobre rezultate - rekla je Ivana Abramović iz Obrtničke škole Požega.
Pogledajte fotogaleriju.