Predstavljena izložba ¨Osijek i šira okolica u osmanskom periodu – Požeški sandžak¨

Predstavljanje izložbe "požeški sandžak"
(FOTO: Tomislav Milanović)

02.03.2016. | Tomislav Milanović
Pregleda: 5036

Danas je predstavljena izložba Muzeja Slavonije u Osijeku, autora Mladena Radića "Osijek i šira okolica u osmanskom periodu - Požeški sandžak koja će u Gradskom muzeju Požega biti otvorena u sklopu proslave Dana grada 10. ožujka s početkom u 18.30 sati,  a trajat će do 21. travnja. Izložba je do sada najcjelovitiji i najatraktivniji prikaz osmanskog perioda u Požegi.



- Doista se nikome od naših sugrađana ne smije dogoditi da ne posjeti ovu našu izložbu uz simboličnu cijenu ulaznice od pet kuna. Znamo da ima onih koji misle da kultura ne vrijedi ni pet kuna, ali ima onih koji naš muzej svojim djelovanjem su zadužili i smatraju da ne bi trebali plaćati ulaznice. Mi upravo njih pozivamo da svojim primjerom potvrde zdrav odnos prema kulturi i poštovanju i kupe svoju ulaznicu – rekla je ravnateljica Gradskog muzeja Požega, Maja Žebčević Matić.





Najavila je i popratne sadržaje uz otvorenje predstave. Biti će prikazana jedna od brojnih kavana u 15. i 16 stoljeću, Nargila bar iz Slavonskog Broda omogućit će posjetiteljima pušenje nargila u turskom sjedu, ispijat će se kava s kockicama šećera i uživati u različitim okusima rahatlokuma. Biti će i izvedba trbušnih plesačica, a sevdalinke će pjevati učenica Glazbene škole Požega, Ružica Maurus. Posjetitelji će dobiti i turski cvijet i originalni recept vinogradarskog ćevapa.




- Pored dokumentarnog dijela ovom izložbom prikazujemo i materijalni dio. Prikupili smo građu iz većine slavonskih i zagrebačkih muzeja i nešto iz muzeja u Beču. Ovdje je izloženo oko 260 predmeta, nešto od toga su kopije, a pozicija i prostor ovog muzeja izvrsni su za ove predmete. Ovaj prostor predstavlja 17. stoljeće i prethodno razdoblje prilikom oslobađanja od Turaka i ono što smo naslijedili od njih. Najvećim dijelom to su arheološki nalazi – rekao je Mladen Radić iz Muzeja Slavonije iz Osijeka.



- Ovo je najobuhvatnija izložba o Osmanskom periodu u Slavoniji. Imamo ulomak topa na kojem je ispisana 1529. godina i posjeduje grb kralja Ferdinanda. Jedini takav top se nalazi u Budimpešti. Tu je među medalja s portretom cara Leopolda s popisom svih zemalja koje su sudjelovale u pobjedi nad Turcima kod Beča, jedinstveni primjerci vojne opreme i zanimljivo crkveno zvono koje je 503 godine bilo pod zemljom – dio je postava koji je predstavila koautorica izložbe iz Požege, Ljiljana Marić.





Pogledajte fotogaleriju



Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI