Komunalna naknada: ¨Građani su opravdano nezadovoljni, nakon prigovora greške će se ispraviti¨

Jasminka Vodinelić
(FOTO: Lidija Galić)

28.02.2016. | Vjeran Blašković
Pregleda: 15452

Pitanje o većim iznosima i novim izračunima za komunalnu naknadu koji stižu Požežanima iz Grada Požege, našlo se i na dnevnom redu poluaktualca posljednje sjednice Gradskog vijeća. Pitanje koje muči mnoge građane vezano uz nove izračune i uočene greške pročelnici za komunalne djelatnosti Jasminki Vodinelić uputio je predsjednik Gradskog vijeća Nino Smolčić.

- Nezadovoljstvo građana može se smatrati opravdanim, no treba uzeti u obzir složeni postupak i brojnost sudionika te nastojati što prije ukloniti uočene nedostatke - rekla je pročelnica prethodno detaljno pojasnivši o čemu se zapravo radi. Rekla je da iznosi koje su građani dobili odgovaraju zaduženjima, no da je uočeno da je prilikom ispisa rješenja u tvrtki koja pruža uslugu informatičke pretvorbe evidentiranih podataka u tekst rješenja, došlo u nekim slučajevima do greške.

- Iznos potraživanja je točan, iznos koeficijenta također, međutim navedena je površina samo glavne zgrade, a površina pomoćnih zgrada, koja je ušla u obračun, nije ispisana na rješenjima - pojasnila je uzrok problema pročelnica Vodinelić.





"Tijekom 2015. godine građani su kontinuirano obavještavani putem medija o provođenju postupka evidentiranja svih nekretnina na području grada Požege i ažuriranja podataka o obveznicima plaćanja komunalne naknade sukladno odredbi koju je Vlada RH donijela u srpnju 2015. godine.

Za izradu ažurirane baze podataka korišteni su podaci Državne geodetske uprave, a čitavo područje grada obišli su i evidentirali studenti Geodetskog fakulteta u Zagrebu.

Danas u digitalnom obliku u arhivi Upravnog odjela za komunalnu djelatnost i gospodarenje nalaze se podaci o svakoj nekretnini na području grada bilo da se radi o stambenoj, poslovnoj ili pomoćnoj zgradi, garaži ili neizgrađenom građevinskom zemljištu.

Površina objekta rezultat je digitalnog izračuna, broj etaža pridružen je nakon opservacija na terenu. Bruto površina objekta prilikom izračuna naknade množena je sukladno odluci o komunalnoj naknadi s koeficijentom 0,85, a površine podruma, potkrovlja i pomoćnih zgrada s 0,5. Iznos naveden na uplatnicama rezultat je množenja površine evidentirane u bazi podataka s koeficijentom ovisno o zoni grada u kojoj se objekt nalazi.

Do povećanja iznosa na uplatnicama došlo je zbog povećanja postojećih građevinskih površina na terenu koje do sada nisu bile evidentirane, što je osnovni razlog nezadovoljstva građana.

Građani su od zaprimanja rješenja dolazili uložiti prigovor i na netočno utvrđeno stanje u evidenciji u pogledu površine, broja etaža, veličine podruma, kućnog broja, vlasništva i sl. Po svakom zaprimljenom prigovoru izaći će se na teren i utvrditi utemeljenost ili neutemeljenost prigovora. Ako se utvrdi nepravilnost pristupit će se izdavanju ispravka rješenja", odgovorila je pročelnica Jasminka Vodinelić.


Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Koje je vaše mišljenje o euru godinu dana nakon uvođenja?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI