Prikazan dokumentarac Nade Prkačin o stradanju na križnom putu

Nada Prkačin
(FOTO: Mladen Mirković)

26.02.2016. | Mladen Mirković
Pregleda: 4108

U sklopu dana Matice hrvatske u dvorani Svete Terezije Avilske održana je projekcija dokumentarnog filma "Magnum crimen 1945" Nade Prkačin. Film pokazuje strašna događanja za vrijeme Drugog svjetskog rata i nakon njega koja su se dogodila hrvatskom, ali i drugim narodima.

- Bez prošlosti nema budućnosti, a ono što se dogodilo u prošlosti je kotač koji ide naprijed i on zapravo određuje budućnost. S obzirom na to da sam prošla 1991. godinu kao novinarka, vidjela sam da ima puno toga što je vezano za neke događaje koji su u prošlosti određivali budućnost Hrvatske u okviru Jugoslavije - kaže autorica Nada Prkačin, koja je prije više od 20 godina dio života provela radeći kao novinarka u Požegi.




Kada je počela raditi priču za ovaj film uvidjela je da njene kolege imaju istu poveznicu, očevi su im prošli Bleiburg, odnosno Križni put.


- U filmu govore sami sudionici, britanski vojnici i posebno mi je drago što će na projekciji biti dosta djece, ali i ovih sijedih glava koje u filmu svjedoče o tome što se događalo, a tada su bili godina kao što su ova srednjoškolska djeca sada. Dakle, živi sudionici koji govore u filmu kakvo je njihovo djetinjstvo bilo, a ono im je odredilo daljnji život. Primjerice, Želimir Kužatko koji je također u tom groznom putu od Sarajeva prema Vukovaru prolazio ovdje kroz Požegu, u konačnici se i oženio za jednu našu Požežanku. On je danas čovjek u godinama koji se cijeli život bori za istinu o tome što se događalo na križnom putu. Na njemu je izgubio svoju majku jer se kao dijete od desetak godina našao na krivom mjestu s njom - priča Nada Prkačin.



- Bez ikakvih problema sam stupila u kontakt sa sugovornicima i britanskim vojnicima, tu mi se dogodila neka čudna stvar jer je Nikola Tolstoj, grof iz Londona koji je istraživao zločine njegovog naroda, igrom slučaja bio gost u Zagrebu i vrlo rado mi je pristao biti sugovornik - ispričala je autorica na projekciji njenog filma.


Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI