Zimska škola arheologije: ¨Skakala sam od sreće kad sam čula da ću sudjelovati u ovoj školi¨

Lana Skukan
(FOTO: Tomislav Milanović)

26.02.2016. | Tomislav Milanović
Pregleda: 7466

"Kad me nastavnica pitala želim li pohađati Zimsku školu arheologije skakala sam od sreće i pristala. Inače jako volim arheologiju i to mi je najzanimljiviji dio povijesti. U njoj me privlači ta vrsta istraživanja u kojoj otkrivamo što se događalo prije nas i imamo dokaze za to. Došla sam ovdje kako bih naučila nešto novo", rekla je učenica osmog razreda OŠ Dobriše Cesarića, Petra Skukan na današnjem otvorenju 3. Zimske škole arheologije u Katoličkoj gimnaziji.



Tema ovogodišnje Zimske škole arheologije u organizaciji Povijesnog društva Požega i Katoličke gimnazije je brončano i željezno doba. Trajat će danas i sutra, a pohađat će ga 35 učenika.


- Temeljni cilj škole je upoznavanje učenika s arheologijom, motiviranje učenika za studij arheologije i njegovanje odgovornog ponašanja prema kulturnoj baštini u ovom dijelu Hrvatske. Interes učenika za arheologiju je veći nego za samu povijest jer se radi o starijim razdobljima koja su učenicima zanimljiva – rekao je predsjednik Povijesnog društva Požega, Vinko Tadić.




- Danas će nam predavanja držati većinom požeški arheolozi. Uvodno predavanje održat će Dubravka Sokač Štimac, jednu od radionica Goran Đurđević, zatim Žarko Španiček, a nakon toga učenike ćemo odvesti u muzej da pogledaju postav što se tiče arheološke zbirke, dok nam sutra dolaze gostujući predavači. Teme Zimske škole arheologije biramo kronološki tako da je na red došlo Brončano i Željezno doba - rekla je Kristina Rupert, učiteljica povijesti u OŠ Vilima Korajca u Kaptolu i koordinatorica ovogodišnje Zimske škole arheologije.



Sutra će predavanje na temu "Crtanje i fotografiranje u arheologiji" održati profesorica iz Arheološkog muzeja u Zagrebu Jacqueline Balen, predavanje će održati i profesori s Instituta za arheologiju Daria i Marko Dizdar i poznati hrvatski arheolog, porijeklom Požežanin, Hrvoje Potrebica.

- Za pohađanje Zimske škole arheologije motiviralo me to što imamo poznato arheološko nalazište u Kaptolu. Prošle godine smo ga posjetili s nastavnicom i gledali smo iskapanja. Ne mogu reći da bih se htjela baviti arheologijom, ali mislim da ću naučiti nešto korisno o Brončanom i Željeznom dobu – rekla nam je Ines Kopunić, učenica sedmog razreda OŠ Vilima Korajca iz Kaptola.






Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Koje je vaše mišljenje o euru godinu dana nakon uvođenja?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI