¨Sve manje imamo vremena za sebe. Želimo li preživjeti, moramo naučiti nositi se s neprilikama¨

Magdalena Živković i Barica Urh
(FOTO: Tomislav Milanović)

16.02.2016. | Tomislav Milanović
Pregleda: 5830

"Depresija je sve učestalija u svim dobnim skupinama. Predviđa se da će biti druga najčešća bolest koja će biti prisutna u ljudskoj populaciji. Na to utječu okolne prilike, ali i tempo života. Sve manje imamo vremena za sebe i za dovođenje u nekakvo relaksirano stanje. Ako želimo "preživjeti" morat ćemo učiti tehnike da se lakše nosimo s neprilikama – rekla je Barica Urh, članica Društva psihologa Požeško-slavonske županije na predavanju "Depresija i izazovi života" održanom u prostorijama Agencije za psihologijske usluge "Mozaik"  u sklopu 9. Tjedna psihologije.

Društvo psihologa Požeško-slavonske županije uključeno je od početka. Obilježava se u tjednu u kojem je 20. veljače kada je osnovano Psihološko društvo u Hrvatskoj. Uz Baricu Urh koja je govorila o kognitivno-bihevioralnoj terapiji, predavanje o "usredotočenoj svjesnosti" (mindfulness) održala je Magdalena Živković.




- Riječ je o alatu koji svatko od nas posjeduje, ali ga nismo osvijestili. To je osvješćivanje vlastitog iskustva na način da to radimo suosjećajno prema sebi kao malo dijete koje istražuje nešto novo. Znanstveni interes za to je velik i pokazuje se da jedno takvo sustavno treniranje mijenja mozak i izvlači iz ljudi resurse za koje do sada nisu znali. Mindfulness nam omogućuje istražiti kako ćemo biti dobro, ako nismo dobro. Kad smo negdje promašili, dobili nogu od cure, kada smo zbunjeni, jednostavno se na kvalitetniji način nositi s time – rekla je Magdalena Živković, psihologinja u mirovini iz Pleternice.


U devetom Tjednu psihologije Društvo psihologa Požeško-slavonske županije organiziralo je brojne aktivnosti. Uz predavanja u OŠ Dobriše Cesarića, predavanje "Emocionalno opismenjavanje" u Centru za socijalni rad za djecu dobi od sedam do 14 godina, predavanja u Obrtničkoj školi, u četvrtak u Gradskoj knjižnici i čitaonici u 18 sati predavanje će održati I Miroslava Goreta, poznati forenzički psihijatar koji će predstaviti knjigu "Najčešće pogreške u forenzičkoj psihijatriji". 


Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI