Ravnateljica PP Papuk: ¨Punjenje baterije automobila košta nas 7 kuna, a prijeđemo 160 kilometara¨

Punionica u Velikoj
(FOTO: PP Papuk)

07.02.2016. | Vjeran Blašković
Pregleda: 4774

Punionice za električne automobile u Hrvatskoj nisu neka novost za građane kontinentalne i jadranske Hrvatske, no one su u Slavoniji još uvijek prava rijetkost. Veseli da se na ozbiljnim kartama koje prikazuju punionice električnih vozila nalazi i punionica u Velikoj, postavljena u krugu upravne zgrade Parka prirode Papuk. Osim te samostojeće punionice, Park prirode Papuk je uz pomoć subvencije izgradio i punionicu u Park šumi Jankovac te zidnu punionicu na izletištu Orah u Orahovici.

Punionice u Parku prirode Papuk nisu namijenjene samo za punjenje baterija vozila ustanove, već i za sve one kojima je usluga punjenja električnog automobila potrebna. Posebno je to važno za sve one goste koji žele posjetiti naše vinogorje i turističke znamenitosti, a voze automobil na električni pogon.

PP Papuk je prošle godine nabavio jedno električno i dva plug-in hibridna vozila kroz program ušteda i smanjenja zagađivanja okoliša iz ustanova za upravljanje zaštićenim područja. Troškove za automobile, ali i izgradnju infrastrukture za punjenje u iznosu 80 posto podmirio je Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.





"Električno vozilo iz našeg voznog parka troši oko 14 kilovatsati električne energije na 100 kilometara. Trošak punjenja baterije sa 100 posto kapaciteta iznosi oko 7 kuna, a doseg u vožnji je do maksimalno 160 kilometra", rekla je ravnateljica PP Papuk Kristina Kožić.

Kaže da nabavka ovakvih automobila za ustanovu predstavlja značajne uštede na pogonskom gorivu i troškovima servisa koje su imali korištenjem starih i dotrajalih službenih vozila na klasični pogon. Dodaje kako se velika prednost vožnje "na struju" ogledava u minimalnim tekućim troškovima te što je najvažnije u gotovo dvostruko nižoj emisiji ugljičnog dioksida nego kod konvencionalnih vozila.

Punionice koje su na usluzi svima imaju mogućnosti punjenja baterija preko standardne utičnice od 220 volti. Potrebno je 6 do 8 sati za punjenje do 100 posto kapaciteta dok se putem prilagođenih energetskih postaja, odnosno punionica za brzo punjenje, punjenje do 80 posto kapaciteta obavi za pola sata.


Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI