Gerontodomaćin: ¨Navikli smo nemoćne ljude na pomoć, sada ne znam kako će se snaći¨

Darko Pelcl
(FOTO: Tomislav Milanović)

03.02.2016. | Tomislav Milanović
Pregleda: 4335

"Fizički nemoćnim i starim ljudima kojima smo pomagali to je jako puno značilo. Neki od njih hodaju na dva štapa i mnogima je nemoguće primjerice nacijepati drva. Navikli smo ih na pomoć, a sada jednostavno ne znam kako će se neki od njih snaći", rekao nam Darko Pelcl, pomoćni radnik koji je jučer s deset gerontodomaćica i koordinatorom završio šestomjesečni rad u sklopu projekta "Radom za zajednicu i sebe".

Deset gerontodomaćica, pomoćni radnik i koordinator šest mjeseci brinuli su o 130 staračkih domaćinstava. Svakodnevno su pomagali oko kućanskim i dvorišnih poslova u Vidovcima, Dervišagi, Šeovcima, Štitnjaku i drugim prigradskim naseljima.

- Jako sam zadovoljan što sam pomogao ljudima. Mi smo radili za plaću, ali bez obzira na to nije mi bilo teško. Jutros smo primjerice kod jedne bake došli nacijepati malo triješća, ona je sjedila kraj peći i ložila vatru u pidžami. Ja sam je obukao i spremio u krevet. Bilo je tu i suza na kraju kada smo se s nekima od njih  rastajali – priča nam Darko.





On je u studenom prošle godine otišao u mirovinu, ali ispoštivao je ugovor do kraja. Kada bi mogao ovo opet raditi pristao bi jer voli pomagati starijim ljudima. Nije mu bio problem biti usamljen među ženama, jer su dobrom organizacijom pomoć podijelili na muške i ženske poslove.

- Svi ćemo danas sutra ostariti i ne znamo kako će to biti teško i kako ćemo proći. Ovo je jako dobar projekt i bilo bi odlično da se nastavi održavati jer ovi ljudi imaju potrebu za pomoć. Mi smo ih navikli i oni su sad nemoćni bez nas. Bit će im jako teško. Pričali smo s ljudima i netko će se nekako snaći. Tko ima novca platit će za kućne usluge, a ostali stvarno ne znam kako će – pita se Darko.

Jučer ih je primio i gradonačelnik Vedran Neferović kako bi im zahvalio. Rekao je da će Grad Požega i dalje raditi na dogovoru sličnih projekata sa Zavodom za zapošljavanje i kako oni ne odlučuju o uvjetima, nego o programima koje oni raspišu. 


Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Koje je vaše mišljenje o euru godinu dana nakon uvođenja?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI