Voditeljica dječjeg zbora u Zadru: Djecu moramo potaknuti na samostalna istraživanja

Ivana Begović s "Libretićima"
(FOTO: Iz privatne kolekcije I.Begović)

01.02.2016. | Tomislav Milanović
Pregleda: 6355

"Čaroliju kazališnih dasaka otkrila mi je Slavica Jelić u Gradskom kazalištu Požega, gdje sam imala nevjerojatnu kreativnu slobodu da se na sceni izrazim na više načina - kroz glumu, pripovijedanje, pjevanje, skladanje, kreativno pisanje, sviranje gitare", rekla nam je Ivana Begović, rođena Splićanka koja se doselila u Požegu pred polazak u prvi razred osnovne škole.

U Požegi je živjela do 19 godine, a sada živi i radi u Zadru i vodi Dječji zbor "Libretići". Oni su u samo nekoliko mjeseci aktivnog rada uspjeli održati tri samostalna, puno ostalih koncerata, predstavljanja, gostovanja, a kao krunu svog tog marljivog rada, predanosti i ustrajnosti snimili su i svoju autorsku pjesmu "Prva ljubav to je."




- Imamo u planu što prije snimiti dvije nove pjesme, a naš se spot za pjesmu "Prva ljubav to je" već sada prikazuje kao prijedlog za Dječju top listu na Dječjoj televiziji, Rtl kockici, CMC - ju, Tv Jabuci, Klasik tv - u i drugima. Uskoro ćete moći i glasati za nas na toj istoj Top ljestvici na kojoj planiramo ostati što je dulje moguće, no već sada možete pogledati spot u cijelosti na YouTubeu.




Glazbenu školu je upisala kao stvarno malena djevojčica koja je svoj instrument jedva mogla držati u rukama. U Dalmaciju je dospjela želeći nastaviti glazbenu naobrazbu i vokalno "brušenje", kod profesorice Nelli Manuilenko, operne prvakinje splitskoga HNK -a, kao i upisati studij književnosti, što se i dogodilo na Sveučilištu u Zadru. Ivana iza sebe ima i bogato glumačko iskustvo.



- Moja prva velika dramska rola je predstava "Adam i Eva" Miroslava Krleže koju je režirao Vinko Radovčić uz mentorstvo Jasne Ančić. Uz nju bih izdvojila i jako zanimljivu ulogu časne sestre Felicity u komadu "Iznenada prošlog ljeta" T. Williamsa, ulogu dramaturginje komada moga pradjeda Milana Begovića u predstavi "Bez trećega", a na kojem sam tekstu radila tijekom trudnoće te prije svake izvedbe za učenike škola i studente održavala govor o Milanovom liku i djelu pred prepunim gledalištem – priča nam Ivana.



Njeni najveći i najizazovniji projekti u glumačkom smislu bili su dramski komad "Meso" suvremene dramske spisateljice Lane Šarić te tekuća uloga koju sprema iz komada pod nazivom "Mrtva svadba", Asje Srnec Todorović koji se nalazi u antologiji hrvatske suvremene drame.



Ipak od cijelog svog bogatog umjetničkog iskustva Ivana se vratila na temu dječjeg zbora Libretići koji su njeno trenutno najdraže poglavlje. Sve programe je u potpunosti osmislila sama, a provodi ih sa svojim suprugom Dinkom Habušem, glazbenikom trubačem, dugogodišnjim dječjim animatorom te bivšim članom benda Postolar tripper.

- S djecom se ne radi isključivo frontalno. Oni kod nas nisu pozvani da samo pjevaju, sviraju, plešu i pamte, već da dođu s tisuću pitanja potaknuti s naše strane na samostalna istraživanja. Mi obožavamo ta njihova "zašto", a najveća nam je nagrada njihovo samostalno kreativno stvaranje, unutar kojega su sjedinjeni znanje i njihova osobnost u vidu slobode izražavanja na samo njima svojstven način – rekla nam je za kraj Ivana.




Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Koje je vaše mišljenje o euru godinu dana nakon uvođenja?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI