¨Patvoreni vosak gorući je problem hrvatskog pčelarstva: Utječe na pčele, ali i kvalitetu meda¨

dr. sc. Lidija Svečnjak, Agronomski fakultet Zagreb
(FOTO: 034portal)

31.01.2016. | Lidija Galić
Pregleda: 9431

Jedan od gorućih problema u hrvatskom pčelarstvu je patvorenje pčelinjeg voska. O toj i drugim temama iz područja pčelarstva bilo je riječi na predavanju održanom u Požegi.

Naime, kako je rečeno, na tržištu danas postoji čitav niz patvorina, prvenstveno parafinom, ali i nekim drugim supstancama. Postoje analitičke metode da bi se to patvorenje otkrilo.




- Šteta se očituje na nekoliko razina a jedna od njih je destrukcija saća. Neke manje posljedice su utjecaj na kemijsku komunikaciju u pčelinjoj zajednici. Važne komponente te komunikacije su masne kiseline koje parafin ne sadrži i narušava harmoniju zajednice. Prema istraživanjima je utvrđeno da to utječe i na kvalitetu meda - rekla je dr. Lidija Svečnjak s Agronomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, katedre za Pčelarstvo.


Tomislav Prpić, predsjednik pčelarske udruge Zlatna dolina iz Požege istaknuo je da su pčelari dobro upoznati s problemima koji tište njihovu proizvodnju, no budući da je u društvu dosta mladih pčelara, ovakva predavanja uvijek dobro dođu.







Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI