Domoljublje u našem kraju: Nacionalne manjine značajno su doprinijele osnivanju Hrvatske

Konrad Katić
(FOTO: Tomislav Milanović)

29.01.2016. | Tomislav Milanović
Pregleda: 6780

"U našem kraju bilo je nacionalnih manjina koje su dale doprinos u stvaranju Republike Hrvatske, neki aktivno neki pasivno. Općenito u Hrvatskoj 35 tisuća pripadnika nacionalnih manjina sudjelovalo je u Domovinskom ratu. Na našem ratištu bilo je Bošnjaka, Čeha, Slovaka, ali i Srba koji su bili na našoj strani – rekao je u predavanju "Domovinski rat-i nacionalne manjine su branile Hrvatsku" stožerni narednik hrvatske vojske u mirovini Konrad Katić.

Predavanje je održao u sklopu projekta "Cesarić u Cesariću" koji OŠ Dobriše Cesarića provodi već jedanaestu godinu. Ovogodišnja tema je "Domoljublje-nacionalne manjine našeg zavičaja".




- Godinama smo tematski uz nastavne aktivnosti obrađivali Cesarićevu poeziju. Ove godine na red je došla tema domoljublja što smo povezali s nacionalnim manjinama koje rade i djeluju na području Požeško-slavonske županije. Nakon prvog dijela projekta, u popodnevnim satima dolaze nam predstavnici manjina iz Požeško-slavonske županije i njihovih KUD-ova. Djeca iz Pakraca, Lipika, Poljane, Kaptola i Jakšića će nam prezentirati rad nacionalnih manjina. Naši učenici će njima prezentirati što smo mi radili u okviru projekta – rekla je ravnateljica OŠ Dobriše Cesarića, Zvjezdana Krip.


[FOTO] Pogledajte fotogaleriju običaja, nošnji i jela nacionalnih manjina u sklopu projekta "Cesarić u Cesariću".




Članovi Filmske družine OŠ Dobriše Cesarića snimili su dokumentarni film "Različitost i bogatstvo" u kojem su u 15-tak minuta prikazane njihove izvannastavne aktivnosti vezane uz temu domoljublja i nacionalne manjine našeg zavičaja.



- Moto filma je "Vlastito domoljublje ne isključuje poštivanje domoljublja drugih". Vidjet ćemo kako je nastajao školski projekt Cesarić u Cesariću. Ljudi vide samo ovu završnu prezentaciju, ali ne vide koliko su zapravo učenici i njihovi mentori morali to pripremati da bi došlo do završne prezentacije. Cilj je bio pokazati svu različitost koja vlada u našoj školi i po pitanju domoljublja i nacionalnih manjina – rekla je voditeljica Foto-radionice i Filmske družine OŠ Dobriše Cesarića, Marija Mikojević .






Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Koje je vaše mišljenje o euru godinu dana nakon uvođenja?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI