29.01.2016.
Tomislav Milanović
Pregleda: 7334
Tomislav Radić
(FOTO: Tomislav Milanović)
"Danas u novinarstvu više nema specijalista. Novinari su nekad bili specijalisti za turizam, zdravstvo, građevinarstvo, kulturu i bili su poznati i cijenjeni. Sada uglavnom svi rade sve", rekao je Tomislav Radić, dugogodišnji novinar Hrvatskog radija kojeg smo sreli u Kutjevu.
Kaže kako se razvojem tehnologije novinarstvo potpuno promijenilo. Nekada su se fotografije i snimke slale vlakovima. Još davne 1965. godine izvještavao je s požara i morao je trčati u policijsku stanicu jer mobitela nije bilo. Jedino preko policijske stanice je mogao poslati izvještaj na Radio Zagreb.
- 1986. godine kada smo izvještavali s požara na Sljemenu novinar Vjesnika Đorđe Ličina je na moju molbu da me odveze u policijsku stanicu izvadio stari prijenosni telefon. On je poslao prvi izvještaj, a ja sam došao s tom snimkom. To su bila neka druga vremena i do dana današnjeg nisam ispričao ovu priču kako mi je kolega pomogao – prisjeća se Tomislav.
Priča kako su nekad novinari morali uložiti puno više truda za pisanje kvalitetnog teksta. Danas mnogi surfajući po internetu preuzimaju i ispravljaju tuđe tekstove. Nekada je na teren nosio samo olovku i papir, ali sada sa 73 godine i on se koristi svim modernim tehnikama. O žutom tisku kojeg je sve više kaže da je to stvar izbora.
- Ako neko želi čitati s kim je Severina bila na večeri neka čita. Ta vrsta novinarstva će uvijek imati svoju publiku. Nemam ništa protiv žutog tiska, ali imamo velik problem primitivizma u svijetu. Sve manje je kulturnih ljudi, a sve više primitivnih. Pogledajte samo reklame, grozno nešto. To je vrijeđanje hrvatske nacije i nažalost toga je sve više – priča nam Tomislav.
Osim što radi na Radiju Zagreb piše o vinima u gospodarskom listu i inozemnim časopisima, a ima i kolumnu o vinima u časopisu Agroglas. Kaže kako je zabluda da se kutjevačka i ostala slavonska vina ne toče po ugostiteljskim objektima na Jadranu.
- Kvaliteta je bitna su stoga i graševine i rizlinzi sve više u restoranima na moru. Strani turisti koji dolaze u Hrvatsku sve više znaju o vinu. Ako piju dobro vino onda dođu ponovo u taj restoran. Ne samo Požeška kotlina nego cijela Slavonija ima veliki potencijal. To su vina koja su u rangu najboljih svjetskih vina – ispričao je Tomislav.