Iskusni novinar u Kutjevu: Ako ljudi žele čitati o Severini tko im brani? Važno je imati izbor

Tomislav Radić
(FOTO: Tomislav Milanović)

29.01.2016. | Tomislav Milanović
Pregleda: 7334

"Danas u novinarstvu više nema specijalista. Novinari su nekad bili specijalisti za turizam, zdravstvo, građevinarstvo, kulturu i bili su poznati i cijenjeni. Sada uglavnom svi rade sve", rekao je Tomislav Radić, dugogodišnji novinar Hrvatskog radija kojeg smo sreli u Kutjevu.

Kaže kako se razvojem tehnologije novinarstvo potpuno promijenilo. Nekada su se fotografije i snimke slale vlakovima. Još davne 1965. godine izvještavao je s požara i morao je trčati u policijsku stanicu jer mobitela nije bilo. Jedino preko policijske stanice je mogao poslati izvještaj na Radio Zagreb.  

- 1986. godine kada smo izvještavali s požara na Sljemenu novinar Vjesnika Đorđe Ličina je na moju molbu da me odveze u policijsku stanicu izvadio stari prijenosni telefon. On je poslao prvi izvještaj, a ja sam došao s tom snimkom. To su bila neka druga vremena i do dana današnjeg nisam ispričao ovu priču kako mi je kolega pomogao – prisjeća se Tomislav.





Priča kako su nekad novinari morali uložiti puno više truda za pisanje kvalitetnog teksta. Danas mnogi surfajući po internetu preuzimaju i ispravljaju tuđe tekstove. Nekada je na teren nosio samo olovku i papir, ali sada sa 73 godine i on se koristi svim modernim tehnikama. O žutom tisku kojeg je sve više kaže da je to stvar izbora.

- Ako neko želi čitati s kim je Severina bila na večeri neka čita. Ta vrsta novinarstva će uvijek imati svoju publiku. Nemam ništa protiv žutog tiska, ali imamo velik problem primitivizma u svijetu. Sve manje je kulturnih ljudi, a sve više primitivnih. Pogledajte samo reklame, grozno nešto. To je vrijeđanje hrvatske nacije i nažalost toga je sve više – priča nam Tomislav.

Osim što radi na Radiju Zagreb piše o vinima u gospodarskom listu i inozemnim časopisima, a ima i kolumnu o vinima u časopisu Agroglas. Kaže kako je zabluda da se kutjevačka i ostala slavonska vina ne toče po ugostiteljskim objektima na Jadranu.

- Kvaliteta je bitna su stoga i graševine i rizlinzi sve više u restoranima na moru. Strani turisti koji dolaze u Hrvatsku sve više znaju o vinu. Ako piju dobro vino onda dođu ponovo u taj restoran. Ne samo Požeška kotlina nego cijela Slavonija ima veliki potencijal. To su vina koja su u rangu najboljih svjetskih vina – ispričao je Tomislav.




Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI